PUPIN KRAJ TESLE DO KRAJA GODINE: Projekat podizanja spomenika velikom srpskom naučniku u Beogradu privodi se kraju

M. S.

28. 08. 2021. u 09:08

SPOMENIK srpskom naučniku Mihajlu Pupinu, čije su postavljanje prethodnih godina inicirale "Večernje novosti", zajedno sa fondacijom "Mladen Selak" i društvom "Pupin", trebalo bi da do kraja godine bude postavljen ispred zgrade Tehničkog fakulteta u Beogradu - do statue Nikole Tesle.

ПУПИН КРАЈ ТЕСЛЕ ДО КРАЈА ГОДИНЕ: Пројекат подизања споменика великом српском научнику у Београду приводи се крају

Foto Arhiva

Iako je odluka o podizanju spomenika doneta još 2015, tek sada su se stekli uslovi da se ovaj važan projekat privede kraju. Odbornici Skupštine Grada Beograda će na sednici u ponedeljak usvojiti izmene odluke koje se tiču tačne lokacije za spomen-obeležje, kao i članova odbora za podizanje ovog monumenta.

Autor idejnog rešenja, koje je ranije usvojeno je Miroljub Stamenković, profesor Fakulteta primenjenih umetnosti, koji je izvajao i spomenik Knezu Lazaru u Kosovskoj Mitrovici i Branislavu Nušiću u Ivanjici. Grad Beograd preuzeo je zadatak da pronađe livnicu, a gradsko preduzeće će urediti prostor ispred fakulteta.

- Radujem se što će i Pupin dobiti svoje zasluženo mesto - kaže za "Novosti" profesor dr Branko Kovačević, predsednik Odbora za podizanje spomenika.

- Ranije je bilo reči da ETF dobije zgradu "Lole" prekoputa i da onda spomenik bude postavljen tamo, da se gleda sa Teslom. Ipak, dobili smo samo mali deo tog objekta, tako da je odluka preimenovana i odlučeno je da bude ispred zgrade tehničkih fakulteta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (4)

HITAN PRIJEM: Srđan Đoković primljen u Urgentni centar!