NEMA MILOSTI ZA ONE KOJI IZAZIVAJU POŽARE: Ministar Vulin najavljuje oštre mere zbog neodgovornog ponašanja

B. S.

08. 08. 2021. u 13:13

VIŠE od 100 požara na otvorenom, najčešće izazvanih paljenjem strnjike, buknulo je u proteklih pet dana u Pčinjskom okrugu i izazvalo ogromnu materijalnu štetu.

НЕМА МИЛОСТИ ЗА ОНЕ КОЈИ ИЗАЗИВАЈУ ПОЖАРЕ: Министар Вулин најављује оштре мере због неодговорног понашања

Foto D. Karadarević

Takvo neodgovorno ponašanje može da izazove pravu katastrofu tokom novog talasa vrelina u narednim danima, pa je reagovao i ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin.

Prilikom obilaska Pčinjskog okruga, on je najavio da će insistirati na pooštravanju kaznene politike prema svima koji nemarom, nehatom i nepažnjom izazivaju požare.

Načelnik Pčinjskog upravnog okruga Srećko Pejković istakao je da u požarima, na sreću, nije bilo ljudskih žrtava, ali da je naneta velika materijalna šteta.

- Od 25. jula do danas Srbija se suočila sa više od 850 požara na otvorenom, to govori koliko smo neodgovorni, koliko ne razmišljamo, koliko sistemski nismo našli odgovor na one koji ne vode računa ni o sebi, ali ni o drugima - oštro je ocenio Vulin na sastanku sa rukovodiocima Okružnog štaba za vanredne situacije posle obilaska područja koja su prethodnih dana bila zahvaćena požarima.

- Svi oni koji izazivaju požare nehatom i nepažnjom moraju da znaju da će biti pronađeni i da će biti odgovorni za sve što su uradili, i materijalno, ali i na svaki drugi način - naglasio je Vulin.

- Samo u Pčinjskom upravnom okrugu od 2. avgusta do danas je zabeleženo više od 100 požara na otvorenom, na čijem je gašenju angažovano 500 vatrogasaca i više od 100 vozila! Oni su povučeni iz čitave Srbije da bi ovde rešavali problem koji su napravili neodgovorni pojedinci, koji nisu razmišljali da to što zapale strnjiku može da zapali čitavo selo, nekoga liši života.

Foto Arhiva

Luka Čaušić, vršilac dužnosti načelnika Sektora za vanredne situacije, izvestio je da trenutno na teritoriji Pčinjskog upravnog okruga postoji šest aktivnih požara: tri u Bosilegradu, dva u Vranju i jedan u Bujanovcu. Naglasio je da trenutno oni ne ugrožavaju živote i imovinu građana.

Po Čaušićevim rečima, situacija u celoj Srbiji je po pitanju požara trenutno stabilna, ali je apelovao na građane da u ovim vrelim danima budu maksimalno oprezni.

ZAKONI

ZAKON o šumama članom 47. zabranjuje paljenje otvorene vatre u šumi i na zemljištu u neposrednoj blizini šume, na udaljenosti manjoj od 200 metara od ruba. Za kršenje ove odredbe predviđene su kazne do 100.000 dinara. Zakon o zaštiti od požara članom 50. zabranjuje "spaljivanje ostataka strnih useva, spaljivanje smeća na otvorenom prostoru i biljnih ostataka".

OPOŽARENO VRANjE

GRADONAČELNIK Vranja Slobodan Milenković je na sastanku sa ministrom Aleksandrom Vulinom (na slici) ukazao da su od 2. avgusta na teritoriji Vranja gorela 23 požara. Najopasniji je bio u prigradskom naselju u donjem delu grada, koji se izuzetno velikom brzinom širio i pretio da dođe do samih domaćinstava.

Foto Arhiva

- Zahvaljujući sinhronizovanoj i koordiniranoj akciji svih službi, pre svega Sektora za vanredne situacije, lokalnih i republičkih javnih preduzeća, dobrovoljaca i meštana, uspeli smo da lokalizujemo taj požar - rekao je Milenković i zahvalio MUP-u i ministru Vulinu na podršci.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna