"DELTA SOJ KOD MLAĐIH DAJE SLIKU TEŠKE PREHLADE": Doktorka Jovanović objašnjava da li vakcine štite od njega

Tanjug

02. 07. 2021. u 09:28

ČLANICA Kriznog štaba, virusolog Tanja Jovanović kaže da je delta varijanta korona virusa, koja je zvanično potvrđena u Srbiji, zaraznija i da daje drugačije simptome od prethodnih sojeva virusa.

ДЕЛТА СОЈ КОД МЛАЂИХ ДАЈЕ СЛИКУ ТЕШКЕ ПРЕХЛАДЕ: Докторка Јовановић објашњава да ли вакцине штите од њега

Foto: Printskrin

Jovanović je, gostujući u Dnevniku RTS-a, objasnila da je delta varijanta zaraznija, lakše se širi, a napada i mlađe osobe, daje kliničku sliku koja je nešto malo izmenjena u odnosu na prethodne sojeve.

- Obično kod mlađih daje sliku vrlo teške prehlade, ne mora biti simptoma gubljenja mirisa i ukusa, ali može dovesti do teške forme koja zahteva hospitalizaciju - navela je Jovanović, ističući da se kao simptomi javljaju kijavica, bol u grlu, glavobolja.

Kako kaže, specifično je to da je delta varijanta otpornija na više temperature u odnosu na druge varijante i da pogađa mladu populaciju.

- Pretpostavljam da će Krizni štab uzeti u razmatranje aspekte novog soja i da će doći do revizije epidemioloških mera. One su sve vreme na snazi i važno je poštovanje tih mera - poručila je Jovanović.

Navela je da su sve vakcine registrovane u Srbiji vrlo efikasne i pružaju vrlo visoku zaštitu od oboljevanja od novog soja korona virusa.

- Od 60 do 80 odsto štite od zaražavanja - kaže Jovanović.

Podsetivši da osobe iz Srbije kod kojih je detektovan delta soj nisu vakcinisane, ona je apelovala na ljude koji putuju da se vakcinišu se kako ne bie imali probleme i kako u našu zemlju ne bi unosili novu varijantu virusa.

Jovanović rekla je delta soj korona virusa u Srbiji potvrđen kod dve osobe koje su u okviru jedne grupe od 20 planinara boravili u Rusiji i vratili se u Srbiju.

Dodala je da će i ostali putnici biti testirani kako bi se sprečilo dalje širenje virusa.

Prema njenim rečima, oni su po povratku ispoljilji simptome korona virusa, a njihovi nalazi analizirani su u Veterinarskom specijalističkom institutu u Kraljevu.

Mladić je, navodi, razvio nešto težu kliničku sliku u odnosu na drugu osobu, što je bilo za očekivati jer je gojazna osoba.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!