ISPOVESTI ŽRTVI SEKSUALNOG NASILJA U PETNICI: Slikao nas je gole, maltretirao i vređao

Novosti online

24. 06. 2021. u 14:13

NEDELjNIK Vreme objavio je ispovesti pet žrtava koje su u periodu od 2003. do 2014. iskusile seksualno nasilje od istog zlostavljača u Istraživačkoj stanici Petnica, kao i lično izvinjenje bivšeg direktora Vigora Majića žrtvama nasilja u Petnici.

ИСПОВЕСТИ ЖРТВИ СЕКСУАЛНОГ НАСИЉА У ПЕТНИЦИ: Сликао нас је голе, малтретирао и вређао

Foto: D. Milovanović

Kako su ispričale žrtve sve su poznavale zlostavljača, a navodno je bio je zadužen da pregleda radove koji su polaznici i polaznice pisali tokom seminara i Letnje naučne škole u Petnici. Žene koje su se oglasile kao njegove žrtve opisale su ga na identičan način: bio je čudan i mračan, često grub i ciničan, ali je ima harizmu zbog koje su mnogi voleli da budu društvu. Uvodio ih je u svet džeza, filmova Andreja Tarkovskog.

Organizovao je sedeljke na kojima se okuplja kul ekipa. I mnogi su želeli da se nađu u njegovom krugu odabranih. Uvek je tu bilo mnogo vina, što je tinedžerima i adolescentima imalo dodatnu čar. Apsolutno svi sa kojima je "Vreme" razgovaralo, i zvanično i nezvanično kažu da su znali da S. fotografiše devojke.

Prva sagovornica "Vremena" kaže da je u vreme kada se njen slučaj dogodio u Petnici bilo prilično uobičajno i normalno da se fotografije gledaju na sedeljkama poznatim kao "bleja sa S."

Dodaje i da se osećala posebno jer joj je S. ukazao takvo poverenje. Međutim: "Nisam želela nage slike, ali mislila sam da je to uslov da budem deo kul ekipe.

S. je fotografisao još jednom: Proveli smo nekoliko sati u šetnji oko Stanice kada me je S. fotografisao obučenu i sa tankim prozirnim materijalom preko nagog tela. Strahovala sam da će neko naići, bilo me je sramota...Samo sam želela da se to što pre završi i da idemo iz šume.

Druga sagovornica "Vremena" opisuje da je prošla kroz standardni obrazac obrazac koji je S. primenjivao za vrbovanje devojaka kojima je pregledao naučne radove.

- Prvi put sam ga videla sa 15 godina kada mi je sređivao rad. Znala sam da slika polaznice, da su ponekad na slikama gole i da u Petnici vlada nekakvo uverenje da treba da ti bude čast ako ti ponudi da se slikaš - navodi ona.

- U Petnici vlada uverenje da treba da ti bude čast ako ti ponudi da se slikaš. Dok pregleda rad, ti si zatvorena s njim u tom ćumezu u kom živi, naizmenično te hvali i priča ti da si glupa. Onda u pauzi uzme fotoaparat. Ako kažeš da nećeš, preti da ti neće objaviti rad - govori jedna od polaznica i dodaje da je njoj bilo "predstavljeno kao da je normalno" da S. fotografiše decu.

Leta 2014, jedna od polaznica odlazi kod S. i on je tera da pije alkohol, preti joj da skine brushalter, pokušava nasilno da joj smakne bretelu majice. Postoje fotografije na kojima ova devojka sklupčana plače na stolici. Konačno je pobegla i zavrištala, što je alarmiralo okolinu i dovelo do prvih pokušaja da se deca zaštite. Reagovao je Tomica Mišljenović, tadašnji rukovodilac seminara biologije, i obavestio upravu. Tada dolazi informacija da je sa S. razgovarano i da se "neprihvatljiva situacija više neće ponoviti". Mišljenović kaže da je tada svojim polaznicima uveo praksu da se kod S. odlazi samo u grupi. To su uradili još neki rukovodioci programa, ali ne svi.

Deca su se poveravala jedna drugima, i na sve načine se dovijala kako ne bi išla kod S. sama. Jedna sagovornica navodi da mu je kazala da ona voli da fotografiše, nakon čega ju je brutalno vređao i terao je da mu pere sudove, a onda da iz jedne od prljavih čaša pije. Druga devojka navodi da je morala kod njega i da je tražila drugarima da posle sat i po vremena zakucaju na vrata, da kažu da je stigao lek koji mora da popije odmah jer se prethodnog dana povredila, piše Vreme.

Jednu od polaznica S. je pozvao na vino, otišla je s dečkom. Kada je dečko otišao da spava, S. je izvređao, da je zanima samo s*ks, sve vreme je terajući da pije.

- Govorio je da mora da me kazni. Naterao me da se skinem, govorio mi koje poze da zauzimam. Sve vreme me prisiljavao da pijem, prolila sam vino po sebi u jednom trenutku. Naterao me da odem da se tuširam, i gledao me dok sam se tuširala. Onda me je opet polio vinom i oterao na tuširanje. Tek kada je moj dečko počeo da se budi, prestao je - ispričala je ona.

Naredne godine, ova devojka dolazi u Petnicu u nameri da se raspravi sa S., od kojeg dobija "tužnu priču o ženi, ratištu, deci". Tu pravi pauzu u priči. Kasnije ga sreće, preprečivao joj je put i situacija je bila preteća, ali je od njega dobila USB stik sa svojim slikama.

- Videla sam sve fotografije. One za koje sam znala kada su nastale, i fotografije sebe bez svesti. Potpuno gole. Stavljao je na mene jabuke, tkanine, premeštao moje telo u razne poze - priča ona i dodaje da su te slike nastale kada je došla kod njega da razgovaraju. Samo nagađa kako je ostala bez svesti, da li zbog alkohola ili jakog anksioznog napada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)