AKADEMIJA ĆE BITI OSNAŽENA DAMAMA: Odeljenja SANU prethodno izabrala kandidate

B. R. - Lj. B.

28. 05. 2021. u 10:34

ODELjENjA Srpske akademije nauka i umetnosti privode kraju glasanje o kandidatima koji će dobiti "prolaz" na Skupštinu akademije, na kojoj će u novembru biti odlučivano da li će postati dopisni članovi SANU.

АКАДЕМИЈА ЋЕ БИТИ ОСНАЖЕНА ДАМАМА: Одељења САНУ претходно изабрала кандидате

Foto D. Milovanović

Rok da odeljenja pošalju svoje kandidate je kraj maja.

Odeljenje za istoriju pokazalo je da vodi računa o rodnoj ravnopravnosti, pa su tako zeleno svetlo za Skupštinu dobile čak četiri žene i samo jedan muškarac. Tri istoričarke su dobile dve trećine glasova kolega i one na skupštinu idu uz podršku odeljenja - Ljubomirka Krkljuš, Marijana Vico i Bojana Krsmanović, dok je areheološkinja Vesna Bikić prošla uz natpolovičnu većinu, pa po proceduri ona na Skupštinu ide bez podrške odeljenja. Podršku dve trećine kolega dobio je i istoričar Dragan Bogetić.

Inače, Odeljenje istorijskih nauka nije imalo kandidate koje su predložile institucije izvan akademije.

- Mi smo kandidovali četiri dame i jednog muškarca, a da li će dobiti potrebnu podršku na izbornoj skupštini i tako postati članovi SANU ne možemo da nagađamo - kaže, za "Novosti", akademik Vasilije Krestić.

Za Odeljenje medicinskih nauka sa dvotrećinskom podrškom predložen je samo jedan kandidat - profesor Gordana Kocić iz Niša.

Akademik profesor dr Radoje Čolović potvrdio je juče "Novostima" da je prof. Kocić u prvom krugu glasanja za kandidaturu u SANU dobila i više glasova nego što je minimalni uslov za podršku.

- Mogli smo da predložimo samo jednog kandidata jer je maksimalan broj za medicinske nauke 25, a mi smo imali 24 - kaže prof. Čolović. - U međuvremenu je jedan naš član preminuo, ali nismo sada popunjavali to mesto.

Inače, kako saznajemo, na ovom odeljenju natpolovičnu većinu dobilo je još troje kandidata, a među njima i čuveni vaskularni hirurg prof. dr Lazar Davidović, koji je još 2019. godine postao dopisni član Ruske akademije nauka, a zanimljivo je da on već godinama ne dobija dovoljnu podršku svojih srpskih kolega.

Na Odeljenju društvenih nauka uz dvotrećinsku podršku članova u izbornu trku ulaze: Dragoljub Đorđević, Bojan Jovanović, Ilija Marić, Mirjana Rašević i Snežana Smederevac.

Na Odeljenju umetnosti, koje je nastalo prošlogodišnjom promenom Statuta SANU, što je omogućilo i kandidaturu umetnika koji se bave scenskim umetnostima, u trci za akademike je 10 kandidata, a među njima su reditelj Dejan Mijač, scenograf Miodrag Tabački, vajar Mrđan Bajić...

Foto P. Milošević

Po pravilu, kandidati koji dobiju dvotrećinsku podršku matičnog odeljenja imaju veće šanse da i na Skupštini osvoje potreban broj glasova i tako ispune uslov za članstvo u SANU. Na Skupštini će se glasati i o izboru redovnih članova iz reda dopisnih, a kandidate takođe predlažu odeljenja.

Inače, juče je održana redovna godišnja Skupština SANU koja je bila zatvorena za javnost, a na njoj su predsednik, potpredsednici i generalni skeretar podneli izveštaje.

Akademik Časlav Ocić kaže, za naš list, da je postavio pitanje zbog čega skupština nije otvorena za javnost, što je uvek bila praksa, ali da odgovor nije dobio.

IZBORI ZAKAZANI ZA 4. NOVEMBAR

PREMA izbornoj proceduri, pošto odeljenja pošalju predloge kandidata, u junu se predlozi prosleđuju Predsedništvu. Potom će, u septembru, sa tim rezultatima biti upoznata javnost, te će tri nedelje trajati rok za dostavljanje primedbi. Konačno, u oktobru će se svi članovi SANU upoznati sa predlozima, a izborna skupština SANU će se održati 4. novembra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!