TOKOM vanrednog stanja uvedenog zbog virusa korona, Beograđani odlaze kod doktora uglavnom zbog nekih hitnih stanja ili otvaranja bolovanja i uzimanja doznaka. Sve ustanove primarne zdravstvene zaštite otvorile su respiratorne centre za pacijente koji imaju kašalj, kijavicu i slične smetnje.

Zaposleni rade u celodnevnim smenama i smenjuju se po danima, zbog bolje organizacije i dolaska i odlaska na posao gradskim prevozom, dok je za one pored dežurnih telefona uvedenih za građane koji imaju simptome virusa korona, obavezno 24-časovno dežurstvo.

Svi ostali pacijenti, pa i oni kojima je potrebna terapija za hronične bolesti, među kojima je najviše starijih od 65 godina, upućeni su na telefonski kontakt. Reporteri "Novosti" pokušali su do 14.00 da dođu do dežurnih službi u svim beogradskim domovima zdravlja. Bez odgovora, jer je telefonska linija sve vreme pokazivala zauzeće, ili se niko nije javljao, ostali smo u ustanovama primarne zdravstvene zaštite u Žarkovu, na Banovom brdu, u Bloku 44, Padinskoj skeli, Rakovici, Kanarevom brdu, matičnoj ustanovi na Paliluli, u Surčinu.

- Pacijenti zovu da produže terapiju i sutradan mogu da uzmu lekove - kažu u zdravstvenoj stanici u Borči. - Smanjen je obim posla, ali primamo hitne slučajeve zbog hroničnih i drugih bolesti, povreda... Ujutru je više pacijenata koji dolaze da prime injekciju, na previjanje ili skidanje konaca.

U DZ Zemun nam je rečeno da sve funkcioniše bez problema, da pacijenti dolaze na zakazane preglede. U Grockoj telefonom mogu da se produže recepti, ali ne i da se izdaju novi.

BOLOVANjE, POVREDE I HITNI SLUČAJEVI

NA VRAČARU pacijentima savetuju da, zbog kijavice i nekih sitnijih problema, ako ne dođe do pogoršanja, ne dolaze u Dom zdravlja. Zdravstvena stanica kod Starog Merkatora pacijente sa respiratornim infekcijama upućuje u druge zdravstvene ustanove. Povrede, bolovanja i hitna stanja razlozi su za posete Domu zdravlja u Barajevu. Slično je i u Sopotu, Lazarevcu, Mladenovcu.


////////////////////