VRSNI poznavalac istorije glavnog grada i čovek koji zna sve njegove tajne, novinar "Večernjih novosti" i pisac Zoran Nikolić, priredio je u subotu veče u velikoj sali "Kombank dvorane", veče za pamćenje. Pred prepunim gledalištem, sa svojim gostima održao je čas o prestonici, u jedinstvenom kabareu "Veče beogradskih priča".

Špicom za Dnevnik, počelo je predavanje za Beograđane, goste prestonice, i sve druge koji su samo zaljubljeni u glavni grad.

- Mi smo svedoci i učesnici u ovom Dnevniku - rekla je gledaocima novinarka Rada Đurić. - Dnevnik je u osam, jer sloboda je uvek išla uz ovaj grad, i jer nam se baš hoće da pričamo o Beogradu kako volimo, i kako on to zaslužuje.

Prvi komšija, rođak, brat po Beogradu. Tako je Rada Đurić dozvala na scenu Zorana Nikolića, koji je šmekerski izašao pred publiku sa tranparentom "Aplauz". Podsećanje na raskošan duh Beograda moglo je da počne. A sa njim i prve lekcije, praćene atraktivnim fotografijama i kadrovima koje čuva Programski arhiv RTS.

Nikolić je istorijskim činjenicama uverio stare Beograđane da su "dođoši" i da takve treba tražiti u stvari u Novom Sadu. Svaka priča ispraćena je gromoglasnim apaluzom, a često je svojevrsni istoričar grada već tokom izlaganja publiku navodio na smeh. Tako i anegdotom o gospođi Dragić, zbog koje je u narodu poznat izraz "Kaži Dragička".

PROČITAJTE JOŠ - Zoran Nikolić: Beograd čuva mnoge tajne, ne poznajemo dovoljno naš grad

- Gospođa Dragić bila je abronoša, ali imala je solidne izvore informacija, zbog čega su je zvali na prijeme. Stranci imaju problem sa "ić", pa su joj često znali reći "kaži nam Dragička" - zabavno je objasnio Nikolić.

Publika je uživala u pričama o putniku namerniku, u plovidbi Dunavom, a iz sale je izašla obogaćena novim saznanjima, poput toga otkud izrazi "radio Mileva" i "drveni advokat".PROMOTER GRADSKOG DUHA

ZORAN Nikolić je poznat kao autor mnogobrojnih knjiga o beogradskoj prošlosti, ali i jedan od najvećih promotera gradskog duha. Kroz brojne dokumentarne emisije, knjige, javne nastupe ali i kultne turističke ture kroz koje posetioce upoznaje sa prošlošću Beograda, prikupio je, kako kaže, "duhovno tkivo" koje čitaocima predočava kao ljubav ka gradu, ali i njegovoj suštini.