Sledi „umivanje“ Pašićevog trga, arheolozi zauzimaju Vasinu: Gradski urbanista o novim projektima

S. B. MILOŠEVIĆ

30. 12. 2019. u 15:30

Следи „умивање“ Пашићевог трга, археолози заузимају Васину: Градски урбаниста о новим пројектима

Koriguje se idejno rešenje , fontana ostaje na Trgu Nikole Pašića

Gradski urbanista Marko Stojčić govori za "Novosti" o projektima koji Beograđane čekaju u 2020. Novo lice dobiće Strahinjića bana i Palmotićeva, koje će postati jednosmerne ulice

RAZVOJNI budžet grada Beograda za 2020. godinu podrazumeva velike investicije u infrastrukturi i uređenju prestonice. Veliki projekti, koje je grad započeo u 2019. godini, nastaviće svoju dinamiku, a puno je novih koji će se započeti naredne godine. Svojim obimom i planiranim rešenjima, transformisaće grad u jednu dugoročno održivu i ekološku urbanu sredinu za svoje građane. Ovo za "Novosti" kaže gradski urbanista Marko Stojčić.

- Konkursom "Tri trga" iz 2015. godine dobili smo pobedničko rešenje arhitekata Zorice Savičić i Zorana Dmitrovića za Trg republike, Terazije i Trg Nikole Pašića, sa okolnim ulicama. U 2020. godine će otpočeti radovi na Trgu Nikole Pašića, u Bezistanu i Nušićevoj ulici - otkriva Stojčić. - Javnost se nakon prezentacije pobedničkog rešenja za ovaj prostor, zabrinula za sudbinu jedne od najvećih prestoničkih fontana, koja je konkursnim rešenjem planirana za rušenje. Zbog toga, autori sada rade na novom, modifikovanom rešenju, u kojem će ona, zajedno sa novim sadnicama, popločavanjem i urbanim mobilijarom, nastaviti da krasi ovaj centralni gradski prostor. I rešenje za Nušićevu i korigovano rešenje Bezistana, od zapuštenog javnog prostora pretvoriće centar u prijatno mesto okupljanja. Radovi na ovoj rekonstrukciji neće uticati na funkcionisanje saobraćaja.

Gradski urbanista kaže i da će se sledeće godine obaviti arheološka iskopavanja u Vasinoj ulici. Tu se, kako tvrdi, nadaju da će se otkriti ostaci antičkog Singidunuma.

- Projekat Vasine ulice, koji podrazumeva širenja pešačke zone i formiranje trga, autora Borisa Podreke, u tom će slučaju biti izmenjen, kako bi moguće istorijsko nasleđe postalo svojevrsna turistička atrakcija i bilo dostupno naučno-istorijskom izučavanju. Ako iskopavanja ne otkriju istorijske slojeve i zidane artefakte, na prostoru Studentskog trga započeće izgradnja podzemne garaže sa oko 700 parking mesta u tri podzemna nivoa - objašnjava sagovornik "Novosti" i navodi da će zajedno sa Vasinom biti rekonstruisana i Dobračina ulica.

Ulice koje će i 2020. godini dobiti novo lice su Strahinjića bana i Palmotićeva. Obe će rekonstrukcijom dobiti široke trotoare i novo zelenilo. Prema rečima gradskog arhitekte, one će postati jednosmerne, sa kolovozom širine 3,5 metara, a ovde će biti omogućeno poprečno parkiranje.

- Druga velika podzemna garaža planirana je na prostoru današnjeg "Staklenca". Rušenjem ovog privremenog objekta i izradom idejnog projekta metro stanice "Trg Republike" stvoriće se uslovi za definisanje prostornog obuhvata planirane podzemne garaže i budućeg objekta kulture. Pored ovih, priprema se izgradnja još sedam javnih garaža sa lokacijama u Fruškogorskoj, Bajlonijeva pijaca, Beogradsko dramsko pozorište, Vlajkovićevoj, Skerlićevoj, Kneza Miloša i Dr Petra Markovića u Zemunu - navodi Stojčić.

Za žitelje Rakovice, Vidikovca i Miljakovca je posebno značajna rekonstrukcija i proširenje Bulevara patrijarha Pavla. Dve trake po smeru i tramvajska pruga u sredini će značajno rasteretiti saobraćaj, tvrdi Stojčić, a time i zagađenje u ovom delu grada prouzrokovano dugim vremenom putovanja i stalnim zastojima. Dok traju radovi, građani će moći da koriste postojeću saobraćajnicu na kojoj neće biti obustave radova tokom proširenja.

- Početak 2020. godine obeležiće i završetak rekonstrukcije Bulevara kraljice Marije, 27. marta i DŽordža Vašingtona. U sledećoj godini ostaju radovi na rekonstrukciji preostalog dela saobraćajnice, uređenju trotoara, platoa i tramvajskih šina. Po njihovom završetku će biti otvoreni radovi na poslednjoj deonici obuhvata rekonstrukcije, dela Bulevara DŽordža Vašingtona i Cara Dušana - ističe gradski čelnik.

Marko Stojčić

IDEJE MLADIH ZA LINIJSKI PARK

SLUŽBA glavnog urbaniste je, uz podršku Društva arhitekata Beograda, objavila poziv mladim profesionalnim timovima za kvalifikaciju za izradu idejnog rešenja dela područja Linijskog parka u Beogradu.

- Izmeštanjem pruge oko Kalemegdana i prenamenom saobraćajne u zelene površine stvoreni su uslovi da devastirani javni prostor od Beton hale do Pančevačkog mosta, u dužini od 4,6 kilometara dobije sadržaj javnog parka.


I SAVSKI TRG GOTOV U APRILU

I SAVSKI trg, biće završen na proleće sledeće godine. Radovi na saobraćajnicama se odvijaju tako da ne opterećuju postojeći saobraćaj, a kada buduća kružna saobraćajnica preuzme njegovu ulogu, izvodiće se radovi na uređenju platoa. Ovim, a i otvaranjem Bulevara Vudroa Vilsona, obezbediće se protok saobraćaja u ovom delu grada, dok radovi traju. Takođe, biće završen park uz Karađorđevu ulicu, kao nastavak uređenja savskog priobalja od Save promenade do Beton hale - priča gradski urbanista.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Andrej

30.12.2019. 15:47

A Terazijska terasa i rekonstrukcija ulice Kneza Milosa? Opet mucak. I da vam covek veruje

Zaboravljeno koferče

31.12.2019. 16:42

@Andrej - Ne moj da ih čačkaš... Samo nam fali da nam raskopaju i Kneza Miloša na par godina...