Oglasi su večito merilo i ogledalo svog vremena. Upravo zato listamo one iz tridesetih godina koji su bili objavljivani u beogradskoj štampi. A Beograd k'o Beograd: večito na sredokraći nekih "važnih procesa", uvek između novih modnih trendova i konzervativnih "kočnica".

Prelistavanje oglasa prvo nas vodi u elitno doba kada je u blizini Beogradske tvrđave i parka Kalemegdan bio Hotel "Srpski kralj". Posebno je simpatičan podatak iz oglasa kako su "autobus i kondukter na stanici".

Istovremeno je Robna Kuća "Mitić", u Knez Mihailovoj ulici, tek stotinak metara udaljena - nudila najsavremenije pisaće mašine tog doba. Iako je do danas ova naprava potisnuta od strane kompjutera, donedavno je bila neophodan deo svake kancelarije, a njeno uvođenje počelo je naročito tokom predratnih godina.


PROČITAJTE JOŠ:
Beogradske priče: Hekatino "lutanje" ispod grada

Ovog puta preduzeće "Globus" oglasilo je "najbolju pisaću mašinu" za samo 2.400 dinara, što baš nije bila zanemarljiva svota.

Istovremeno, Hotel "Slavija" "udarao" je iz sve snage vabeći one koji su skloni kafanskom životu. U bašti hotela nastupao je čuveni Mika Račanin sa "svojom družinom". "Od danas pa svako veče sviraće i pevaće odabrane pesme".

Karakteristika međuratnih oglasa svakako je bilo pozivanje na cene koje su po pravilu bile "umerene" ili "solidne".

Za kraj ovog prelistavanja ostaje nam i sećanje na obuću koja je dugo bila dominantna na ovom prostoru. Pogotovo među onim slojem stanovnika koji je imao niža primanja. Dabome, to su opanci. Ali, tehnologija je i u ovoj oblasti već dala zadovoljavajuće rezultate, pa su opanci bili gumeni.

Sve je stremilo ka užurbanom i dinamičnom životu današnjice.
"BOSTON"

Sa ove vremenske distance posebno je simpatičan odnos naziva proizvođača gumenih opanaka i njegovog artikla. Dakle, opanke je prodavala fabrika obuće "Boston".