VANTELESNA OPLODNjA: Četvrti pokušaj o trošku Grada

B. B.

03. 05. 2019. u 12:12

ВАНТЕЛЕСНА ОПЛОДЊА: Четврти покушај о трошку Града

Ilustracija / Depositphotos

Gradonačelnik pokrenuo inicijativu za pomoć parovima iza kojih su tri neuspele vantelesne oplodnje. Ako odbornici odobre, od jeseni će moći da se za program prijave žene do 45 godina

GRADONAČELNIK dr Zoran Radojičić pokrenuo je inicijativu da se četvrti pokušaj vantelesne oplodnje obavlja o trošku Grada. Ako sve bude teklo po planu, kako je najavio prvi čovek prestonice, od jeseni bi parovi koji su imali tri neuspela pokušaja da postanu roditelji imali priliku da to urade i četvrti put, što će biti finansirano iz gradske kase.

Da bi ova ideja zaživela i u praksi, potrebno je prvo dobije "zeleno svetlo" odbornika Skupštine grada. Pravo da se prijave imaće žene do 45 godina koje nisu rađale, odnosno partneri koji su državljani Srbije sa prebivalištem u Beogradu. Gradonačelnik je istakao da je inicijativu pokrenuo zato što statistika govori da se u našoj zemlji svaki šesti par bori sa problemom plodnosti.


PROČITAJTE JOŠ: Poljoprivredni šampion Beograda: Nikada više u kancelariju

- Projekat je u izradi, traži se način kako da novac zakonski opredelimo za ove namene - rekao je Radojičić. - Detalji će biti poznati kada predlog bude usvojen na Skupštini grada. Parovi koji se bore sa ovim problemom znaju koliki je značaj četvrtog pokušaja. Jer, ako se ne poveća broj novorođene dece, imaćemo problem i kao država, i kao narod.

Prema podacima Gradskog zavoda za javno zdrave u prestonici je prošle godine rođeno 19.786 beba, od kojih su 17.174 novi stanovnici glavnog grada, a 2.612 mališana iz drugih gradova Srbije, koji će po mestu rođenja biti Beograđani. U odnosu na 2017. godinu, rođeno je devet beba više, tako da se, nažalost, i dalje ne može govoriti o pozitivnom prirodnom priraštaju. Ipak, situacija je malo bolja nego u 2017. godini, kada broj novorođenčadi bio za 374 manji u odnosu na 2016.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Dule M. Beograd

03.05.2019. 13:02

I Drogu bi trebali da doniraju, ako to ne uspe, bar kao 5ti pokušaj...

Zozi

05.10.2019. 09:04

Postovanje, da li ima sanse i u drugim gradovima VTO po četvrti put ili samo u BG.Što su drugi gradovi manje važni što se tiče nataliteta?