NIJE "NEVERKUZEN" NEGO "NEVERLUZEN": Bajer sve bliže uspehu kakav se u "ligama petice" čeka od 2012. godine

O. M.

06. 04. 2024. u 09:00

LIDER nemačke Bundeslige Bajer iz Leverkuzena ove nedelje od 15 časova i 30 minuta gostuje Union Berlinu u okviru 28. kola.

НИЈЕ НЕВЕРКУЗЕН НЕГО НЕВЕРЛУЗЕН: Бајер све ближе успеху какав се у лигама петице чека од 2012. године

FOTO: Tanjug/AP

"Farmaceuti" su neporaženi u 40 utakmica ove sezone u svim takmičenjima. Izabranici Šabija Alonsa imaju pred početak ovog kola značajnu prednost od 13 bodova na vrhu tabele ispred minhenskog Bajerna koji je u prethodnoj rundi izgubio  "Der Klasiker" protiv Borusije iz Dortmunda.

Bajer je pre reprezentativne pauze pobedio Frajburg u gostima sa 3:2, lakše nego što to rezultat možda sugeriše. Ta pobeda bila je 22. u sezoni, čime su izabranici Šabija Alonsa oborili klupski rekord po broju pobeda u jednoj sezoni, iako je do kraja ove ostalo još osam kola. Nakon što su u prethodnokm kolu pobedili i Hofenhajm jasno je da nije nemoguće da do kraja sezone obore rekord minhenskog Bajerna od 28 utakmica. 

Samo je Bajern u sezoni 2012/13 (trener Jup Hajnkes) i 13/14 (Pep Gvardiola) osvajao 90 ili više bodova, a to može da nadmaši Alonsov Bajer, ukoliko u narednih sedam kola ostvari šest pobeda i remi ili svih sedam pobeda.

Najbliže prvom porazu u sezoni bio je sredinom marta, kada je malo nedostajalo da ga iz Lige Evrope eliminiše senzacionalni Karabag. Posle 2:2 u Azerbejdžanu ekipa Gurbana Gurbanova imala je 2:0 na "Bajareni", ali ih je na kraju koštao crveni karton iz 62. minuta. Zanimljivo da su i brojčano slabiji uspeli da postignu jedan gol, ali je domaći tim ubrzo posle sticanja igrača više smanjio na 2:1 preko Frimponga, da bi češki internacionalac Patrik Šik golovima u drugom, odnosno osmom minutu zaustavnog vremena odveo svoj tim u četvrtfinale Lige Evrope, gde ih čeka dvomeč sa Vest hemom. Inače, Šik je i u prvoj utakmici postavio konačnih 2:2 u drugom minutu zaustavnog vremena, a Karabag je i na stadionu "Tofik Bahramov" ispustio prednost od 2:0.

Biće zanimljivo protiv Vest hema i u eventualnom polufinalu protiv Rome ili Milana, ali je prioritet "farmaceuta" konačno uklanjanje nadimka "Neverkuzen", odnosno osvajanje prve "salatare" u istoriji. Bajern sigurno neće odustati dok god ima teoretske šanse da odbrani naslov i toga su u Leverkuzenu svesni, ali su i u Bajernu svesni da su im šanse već sada u domenu teorije. 

Leverkuzen je u dosadašnjoj istoriji osvojio dva trofeja, Kup UEFA 1988. godine i Kup Nemačke tri godine kasnije. Ove sezone imaju priliku da trofejnu salu obogate sa čak tri trofeja. Teoretski titulu mogu da obezbede najranije posle 30. kola kada gostuju Dortmundu (21. aprila), a finale Kupa ih čeka 25. maja protiv drugoligaša Kajzerslauterna. Finale Lige Evrope zakazano je samo tri dana ranije u Dablinu...

Ovu i sve druge analize mečeva i najnovije vesti vezane za sport i klađenje možete pročitati i na našoj novoj aplikaciji za Android i iOS 

NAŠ TIP: 2 (kvota 1,62)

Preuzmite našu aplikaciju za ljubitelje klađenja

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?

RUSIJA i Ukrajina su i dalje izvori najvažnijih vesti na svetu, zbivanja iz tih država se prate iz minuta u minut, uživo, ali postoje i prateći događaji do kojih su dovela vojna dejstva, a koji privlače ogromnu pažnju svetske javnosti. Sport je jedan od segmenata života na koje je rat takođe uticao, a fudbal, kao najpopularnija sportska disciplina, posebno je zanimiljiv ovih dana, zbog ruske situacije u njemu.

29. 04. 2024. u 21:07

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?