AUTO-PUT ZA BOLJU BUDUĆNOST: Lokalna samouprava "Moravski koridor" vidi kao šansu za razvoj čitavog kraljevačkog kraja

G. ĆIROVIĆ

06. 05. 2021. u 09:11

SKORAŠNjI početak izgradnje deonice "Moravskog koridora" - od Adrana nadomak Kraljeva, do Mrčajevaca - stvoriće brojne mogućnosti i za druge investicije, te razvoj privrede kraljevačkog kraja.

АУТО-ПУТ ЗА БОЉУ БУДУЋНОСТ: Локална самоуправа Моравски коридор види као шансу за развој читавог краљевачког краја

Foto G. Šljivić

Po završetku radova, auto-put od Preljine do Pojata - koji će u dužini od 112 kilometara spojiti koridore 10 i 11 - predstavljaće pravu žilu kucavicu centralne Srbije i priliku da se privuku novi strani, ali i domaći ulagači.

- Trasa novog auto-puta će kroz kraljevački kraj proći u dužini od 54 kilometra, spajajući grad na Ibru modernom, brzom i bezbednom saobraćajnicom sa Preljinom i Čačkom na zapadnom, te Kruševcem i Pojatama na istočnom kraku. Cilj nam je da maksimalno iskoristimo sve mogućnosti koje nam pruža država svojim ulaganjima. Kada izgradimo privremeni radnički kamp, sa kanalizacionom i vodovodnom mrežom, internetom i sigurnim snabdevanjem električnom energijom, praktično taj prostor pripremamo za izgradnju buduće, nove industrijske zone neposredno uz auto-put. Kada imate spremnu, kompletnu infrastrukturu i pristup modernoj saobraćajnici, veoma malo je potrebno da na tom mestu budu izgrađeni proizvodni pogoni - ističe gradonačelnik dr Predrag Terzić.

REGULACIJA ZAPADNE MORAVE

ISTOVREMENO sa izgradnjom prvog digitalnog auto-puta u Srbiji, radiće se i regulacija korita i toka Zapadne Morave u dužini od 68 kilometara, čime će se sprečiti katastrofalne posledice poplava koje su ovaj kraj zadesile tokom nekoliko minulih godina.

- Pomoravska sela biće potpuno zaštićena. Znamo koliko nam je nevolja to izazvalo u prethodnom periodu, pa ovdašnji poljoprivrednici više neće morati da strepe od bujica koje "pojedu" sav njihov trud - kaže dr Terzić.

Kaže i to da će dolazak novih investitora, praktično, značiti i otvaranje novih radnih mesta, uz stvaranje boljih uslova za život meštana Kraljeva i okoline.

Dr Predrag Terzić, Foto G. Šljivić

- Pored razvoja industrije i poljoprivrede, nadamo se da će, uz Aerodrom "Morava" u neposrednoj blizini, auto-put biti snažan zamajac i domaćem turizmu - naglasio je prvi čovek grada na Ibru.

- Atraktivne kulturno-istorijske i turističke destinacije, kojima je bogat ovaj kraj, postaće svima dostupnije. Do Vrnjačke Banje, kao prestonice našeg kontinentalnog turizma, ali i Kopaonika, Goča, Doline vekova u klisuri Ibra, sa srednjovekovnim manastirima, obližnjih etno-sela i sve popularnije rudnjanske visoravni, stizaće se brže, lakše i bezbednije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!