100 BOROVA NA MESTU BUDUĆEG KAMENOLOMA: Protest na lokalitetu Rađevice kod Aleksandrovca (FOTO/VIDEO)

S. BABOVIĆ

03. 05. 2021. u 13:48 >> 17:47

MEŠTANI sela Grčak, Pleš i Boturići kod Aleksandrovca i ekološki aktivisti iz više gradova u Srbiji protestovali su u ponedeljak na lokalitetu Rađevice kod Aleksandrovca, gde je planirano otvaranje kamenoloma.

100 БОРОВА НА МЕСТУ БУДУЋЕГ КАМЕНОЛОМА: Протест на локалитету Рађевице код Александровца (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: S. Babović

Okupljeni su posadili 100 borova na mestu gde je posečena šuma pre istražnih radnji zemljišta na lokalitetu. Ovo je treći protest nezadovoljnih meštana povodom najavljenog otvaranja kamenoloma, čiji investitori su, između ostalog, ranije predočili, za "Novosti", da poštuju sve standarde u radu i da poseduju moderne mašine.

Okupljeni traže obustavu svih radova na izgradnji kamenoloma, strahujući da će eksploatacija kamena "dijabaz" za putnu infrastrukturu ugroziti zdravlje meštana, ali i prirodu. Strahuju od prašine, podrhtavanja tla, transporta kamena, detonacija...

 

 

- Više nikada ovde neće biti biološki vredne i bezbedne hrane, bilo da se radi o "crvenom zlatu" - malini ili kupini, povrću, bilo kojoj biljci i ta činjenica ugroziće narod koji ovde živi - ocenjuje profesor Poljoprivrednog fakulteta Milovan Veličković.

DOZVOLE I BEZBEDNOST

MEŠTANI strahuju od prašine, podrhtavanja tla, transporta kamena, detonacija koje bi nastale, kako smatraju meštani, kada počne i eksploatacija. U firmi "Hemi freš d.o.o", koja je zemljište zakupila od JP "Srbijašume" na 25 godina, ranije su predočili, za "Novosti", da poseduju mašine koje su potpuno bezbedne,kao i da će raditi u skladu po najvišim eko-standardima, i da su za dosadašnje istražne radnje imali sve potrebne dozvole.

U sredu će, kako je najavljeno, biti predat zahtev opštinskim vlastima sa samo jednom tačkom: održavanje vanredne sednice lokalnog parlamenta kako bi se odbornici izjasnili o kamenolomu. Peticiju su meštani sredinom aprila prosledili opštini, čiji se predstavnici nisu pojavili na skupu, a zahteve su prosledili i državnom vrhu, Ministarstvu rudarstva i energetike i Ministarstvu za zaštitu životne sredine.

Aleksandar Jovanović iz "Odbrane reke Stare planine" poručio je da se meštanima nudi kamenolom usred borove šume, pored vinograda, kao i da je rešenje da se narod drži zajedno, dok je aktivista iz Pirota Aleksandar Panić naveo da su poljoprivreda i lepote ovog kraja važniji nego nečija kratkotrajna dobit.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!