PREDUSKRŠNJA PRODAJA U PARAĆINU: Na tezgama od boja za jaja do korpi i „zečeva“ (FOTO)

Z. Rašić

24. 04. 2021. u 18:32

DANAŠNjI pijačni i sunčani dan u Paraćinu bio je pravo vreme za početak preduskršnje ulične prodaje, a na brojnim tezgama nema čega nema. Boja za jaja očekivano je bila najtraženija, mada prodavci kažu da je tek prvi prodajni dan, a Uskrs još daleko, pa promet nije u skladu sa željama.

ПРЕДУСКРШЊА ПРОДАЈА У ПАРАЋИНУ: На тезгама од боја за јаја до корпи и „зечева“ (ФОТО)

Foto: Z.Rašić

Boja se prodaje na meru i u kesicama po nepromenjenim cenama već nekoliko godina, kaže Mileva Jovanović.

 - Kašičica je dvadeset dinara i može da ofarba isto toliko jaja, a kesica obične boje košta samo pet. Imamo i gelove i kristalne boje, te cirkone za moderna ukrašavanja kakva vole mlade domaćice. To je već skuplje, 200 dinara – priča Mileva.

Foto: Z.Rašić

 

Ofarbana jaja ređaju se u korpice čiji je izbor na tezgama bio baš veliki – od pruća, papira, plastike, zavisno od mašte kreativaca koji su ih ručno pravili. Šarlolike su i njihove cene – od 100 do 600 dinara.

Foto: Z.Rašić

 

Najmlađi prodavac ove subote bila je 16.godišnja Dijana Savić. Osim farbe za jaja, njena tezga šarenila se od brojnih ukrasa, dekoracije i posebno ukrasnih zečeva različitih veličina i od različitih materijala, što je već dugo trend.

- Zeke imamo od gipsa, keramike, slame, kuvane plastike... Ti ukrasi su tradicija za Uskrs, a ukusi su različiti, pa i naš asortiman. Najveći model je i najskuplji, 5.000 dinara, a najjeftiniji košta 300. Skuplji su ručni rad, a to ima cenu – objašnjava nam Dijana.

Kupovina za najradosniji hrišćanski praznik u Paraćinu obavlja se najviše od Velikog četvrtka, pa prodavci kaži da je danas tek bilo „zagrevanje“. A najbitnije im je da ih posluži vreme.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!