SPOMEN OBELEŽJE MUČENICIMA IZ CIKOTA: U znak sećanja meštanima koji su ubijeni od strane fašističkog okupatora

V. Mitrić

13. 04. 2021. u 09:38

Država i grad pomažu ovu inicijativu.

СПОМЕН ОБЕЛЕЖЈЕ МУЧЕНИЦИМА ИЗ ЦИКОТА: У знак сећања мештанима који су убијени од стране фашистичког окупатора

Foto: V. Mitrić

Državni sekretar u Ministarstvu rada, zapošljavanja i boračkih pitanja posetio je selo Cikote, kod Loznice, gde je, u razgovoru sa predsednikom GO SUBNOR u Loznici, Životom Isakovićem i meštanima, najavio podršku za igradnju spomen obeležja, kod ovdašnjeg Doma kulture, u znak sećanje na stradnje 396 meštana, od čega je 157 bilo dece do 15 godina, 19. oktobra 1941. godine, i to samo za šest sati!

Ovo je zlodelo 432 zloglasne nemačke, fašističke divizije, kojom je komandovao general Franc Beme.

Antićeva poseta je usledila, nakon inicijative meštana Cikota, stradalničkog sela u svim otadžbinskim ratovima, i GO SUBNOR da se uradi spomenik koji će da podseća na te žrtve u Jadru, u oktobru 1941. godine. Antić je rekao da će resorno ministarstvo pomoći i novčano izgardnju belega za nedužne stradlnike. SUBNOR je već pripremio potrebnu dokumentaciju i saglasnost za lokaciju. Zdušnu podršku najavila je i Gradska vlast u Loznici, koja je zaslužna što je u Dragincu urađen savremen memorijalni kompleks, kako dolikuje žrtvama, što, nažalost, nije učinjeno valjano, pre toga, decenijama.ž

Postoji i inicijativa da stara draginačka škola bude mesto gde će biti muzej civilnih žrtava iz oba svetska rata, koji bi bio jedinstven po tome, ne samo u našoj zemlji i regionu. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

U BELEKU, U HLADU BOROVE ŠUME: Veličanstveni hotel iz lanca poznatog po odličnoj usluzi, kvalitetu i bogatim sadržajima