KURSEVI I RADIONICE, OBUKA O NJIHOVIM PRAVIMA: Mesec ženskog aktivizma obeležile Romkinje iz Novog Bečeja i okoline

B. G.

08. 04. 2021. u 22:58

MESEC ženskog aktivizma, od 8. marta pa sve do 8. aprila, Svetskog dana Roma, Romkinje iz Novog Bečeja i okolnih mesta, iskoristile su da organizuju kurseve šminkanja, manikira, pedikira, knjigovodstva i engleskog jezika, u organizaciji ženake Romske mreže Banata.

КУРСЕВИ И РАДИОНИЦЕ, ОБУКА О ЊИХОВИМ ПРАВИМА: Месец женског активизма обележиле Ромкиње из Новог Бечеја и околине

Foto: N.Subotić

Vesna Ćerimović iz Udruženja Novi Bečej, kaže da podrška institucija u slučajevima diskriminacije i nasilja nad Romkinjama postoji, jer je pored ostalog omogućuju potpisani protokoli i mehanizmi saradnje, ali da ima još mnogo prostora da se ona unapredi. Koliki su ti slučajevi često teški i stresni govori i podatak da su aktivistkinje obavezne da jednom mesečno posete psihologa, kako rad na ovakvim slučajevima ne bi uticao na njihovo mentalno i fizičko zdravlje.

Zbog svega toga Udruženje Roma Novi Bečej sa aktivistkinjama Multetničke feminističke mreže pod liderstvom Romkinja u Vojvodini, sprovodi niz aktivnosti: od mini kreativnih radionica izrade poklona korisnicama Udruženja, preko lajv emisija na njihovoj Facebook stranici „Mobing i radna prava Romkinja", izrade i distribucije videa - Seksualno nasilje i uznemiravanje Romkinja, preko ankete na društvenim mrežama „Šta je za vas rasizam?” i sve do distribucije videa „Nemoj biti rasista".

Dragana Barbul aktivistkinja Udruženja Roma Novi Bečej smatra da do svesti o sopstvenim pravima Romkinje najpre dolaze ekonomskim osnaživanjem i nezavisnošću .

- Zato su za mene od svih ozbiljnih segmenata akcije meseca romskog ženskog aktivizma najefikasniji on-line kursevi koji će omogućiti nekima od polaznica da se ekonomski osamostale, što im daje mogućnost da se izbore i za mnoga druga prava koja nemaju hrabrosti da zahtevaju zbog straha i nesigurnosti usled ekonomske zavisnosti - ističe Dragana, uz napomenu da pored tradicionalnih načina komunikacije sa ženama kojima se obraćaju putem radionica, drugih vrsta okupljanja ili poseta domaćinstvima, sve više koriste digitalne medije i društvene mreže pokušavajući i na taj način da im se približe, što se pokazalo kao dobar način pogotovu tokom pandemije, jer im je pomoglo da ne izgube načine za komunikaciju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna