HEROINA IZ "CRVENE ZONE": Doktorka Valentina Opančina, borac protiv korone kojim se ponosi Kragujevac

M. LUKOVIĆ

03. 04. 2021. u 06:21

ZAVRŠILA je medicinu kao student generacije, specijalizirala radiologiju, uskoro brani doktorsku disertaciju, istovremeno je i vrlo uspešna studentkinja Pravnog fakulteta.

ХЕРОИНА ИЗ ЦРВЕНЕ ЗОНЕ: Докторка Валентина Опанчина, борац против короне којим се поноси Крагујевац

Foto M. Luković

To je, u najkraćem, dr Valentina Opančina, uspešna mlada žena, naučnica, predavač na Fakultetu medicinskih nauka u Kragujevcu, lekar iz "crvene zone" na Infektivnoj klinici ovdašnjeg UKC.

- Sama sam se prijavila. Jednostavno, izabrala sam poziv gde smatram da nema uzmicanja, briga o pacijentima je prioritet svakog lekara. U ovoj situaciji, kada se svi borimo da pobedimo koronu, to je za mene i veliki izazov. Istovremeno, mogu dosta da naučim od starijih koleginica i kolega - skromno govori dr Valentina Opančina.

Ona dve godine zaredom predstavlja kragujevački Fakultet medicinskih nauka na Evropskom kongresu radiologa. Lane je odličan rad i na Kongresu u Beču je dobila nagradu za najboljeg mladog radiologa Evrope. I ove godine je Fakultet medicinskih nauka u Kragujevcu predstavila sa dva uspešna rada. Zahvaljujući tome dobila je i stipendiju Udruženja radiologa Evrope i ići će u Milano na tromesečno usavršavanje.

- Fakultet u svom procesu razvoja teži tome da forsira mlade, pametne i dobre ljude, a Valentina je jedna od njih. Bila je najbolji student u svojoj generaciji i nastavila sa usavršavanjem. Pored nje imamo još mladih ljudi koji vredno i požrtvovano rade, a način da uspemo jeste da takve ljude prepoznamo, pomognemo im u daljem radu, kao i da ostanu u našoj zemlji - kaže prof. dr Vladimir Jakovljević, dekan Fakulteta medicinskih nauka.

Valentina kaže da je srećna što je imala priliku da uči od eminentnih profesora, a sada, kao asistent, ima mogućnost i da radi sa njima. Zajedno, dodaje, rade na nekoliko naučnoistraživačkih projekata, trenutno su fokusirani na kovid 19 i istraživanja u toj oblasti.

PRIJEM

Foto M. Luković

ČELNICI Gradske uprave organizovali su prijem za mladu naučnicu i njene mentore - dr Slobodana Jankovića, dr Radišu Vojinovića, profesore Fakulteta medicinskih nauka, kao i za profesora Vladimira Jakovljevića, dekana ovog fakulteta.

PRAVO I MEDICINA

DR Valentina Opančina je i apsolvent na ovdašnjem Pravnom fakultetu. Ona kaže da to nije izabrala slučajno jer će u budućnosti veza medicine i prava biti sve važnija. Posebno kada je reč o zaštiti prava pacijenata, ali i zaposlenih u medicinskim ustanovama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (2)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!