DA SE SPREČI GOJAZNOST: Istraživanje o fizičkim sposobnostima osnovaca u Kikindi

R. Šegrt

22. 03. 2021. u 09:20

ISTRAŽIVANjE o motoričkim sposobnostima i telesnim predispozicijama osnovaca od četvrtog do sedmog razreda, koje će u Kikindi sprovesti Pokrajinski zavod za sport i medicinu sporta, biće višestruko važno, sa sportskog i zdravstvenog aspekta.

ДА СЕ СПРЕЧИ ГОЈАЗНОСТ: Истраживање о физичким способностима основаца у Кикинди

Foto Arhiva

Pokazaće kakvo je zdravstveno stanje tinejdžera, da li imaju deformitete i koje, a na osnovu tih podataka lekari i treneri trebalo bi da odrede kojim metodama probleme treba rešavati.

Slično anketiranje, rađeno još pre 14 godina, ali za niži uzrast, pokazalo je da čak 42 odsto osnovaca ima neki oblik telesnog deformiteta. Najviše je bilo gojazne dece i one koja imaju krivu kičmu ili ravna stopala. Više mana imala su seoska deca, čak 46 odsto, dok je 39 odsto imalo bar jedan deformitet. Utešno je bilo jedino to što se svi uočeni problemi mogu lako otkloniti korektivnim vežbama.

RAD TRENERA

ISTRAŽIVANjE podržava Grad Kikinda, a gradonačelnik Lukač kaže da će se na osnovu analize rezultata predložiti stručni rad trenera, ali i stvarati još bolji uslovi za bavljenje dece sportom.

Ni sada se ne očekuju bolji rezultati, jer je evidentno da je među osnovcima sve više gojazne dece. To je rečeno i nakon sastanka dr Danijela Župića, direktora Pokrajinskog zavoda za sport i medicinu sporta, sa gradonačelnikom Kikinde Nikolom Lukačem.

Najavljeno je i da se budućim anketiranjem dobiju i podaci o tome da li se osnovci bave sportom i kojim.

- Cilj je da se testiranjima dobiju tačni podaci o zdravstvenom stanju dece i da se oni onda stručno analiziraju. Namera je da unapredimo trenažni proces, ali i da se poboljša stručni rad trenera. Želimo da budemo u službi sporta, sportista i dece. Istraživanjem će biti obuhvaćene gradske i seoske škole - naveo je dr Župić.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a