VUČEVIĆ ČESTITAO DAMAMA 8. MART: Žene koje su promenile Novi Sad i koje ga i danas menjaju (FOTO)

Novosti online

08. 03. 2021. u 14:36

ŠOROVIMA i sokacima Novog Sada, koji pamte stope mnogih velikih ljudi, svakog dana izdaleka odzvanjaju koraci heroina prošlosti i stapaju se sa zvucima cipela naših superžena - medicinskih sestara, doktorki, čistačica, servirki, svih onih koje se zajednički bore protiv pošasti 21. veka - kovida 19.

ВУЧЕВИЋ ЧЕСТИТАО ДАМАМА 8. МАРТ: Жене које су промениле Нови Сад и које га и данас мењају (ФОТО)

Foto: Printskrin Instagram

Koraci ovih dama su umorni posle smene, ali su odlučni i spremni da se ne predaju poput stopa onih neponovljivih dama, dostojanstvenih i moćnih Novosađanki iz davno prohujalih vremena, koje su Srpsku Atinu uzdigle na pijedestal koji sada zauzima.

Setimo se 21 heroine iz naše prošlosti, jer su sudbinski protkane i isprepletene u našem specifičnom lalinskom kolažu koji je oduvek bio odlika evropskog i kosmopolitskog Novog Sada.

Ima među tim velikim ženama i Srpkinja, i Mađarica, ima i Jevrejki, kao i Slovakinja i Rumunki, neke od njih su lečile obolele na samrtničkoj postelji, neke su pomagale siromašnim i nemoćnim, jedne su učile generacije da budu bolje nego oni, druge otkrivale tajne svemira, neke pisale pesme zbog kojih smo proplakali reke suza, a neke su se borile, onako "muški", tvrdo i beskompromisno do zadnjeg daha u plućima, i to za ideje koje su branile i sa ponosom su polagale i svoj život za slobodu i čast ovog grada i države. Sudbina je mnogo, priča još više, ali sve one, te novosadske heroine, zajedno daju poseban ton ovom današnjem divnom prazniku posvećenom ženama i svakoj vrsti lepote koje žene donose ovom svetu.

Dragi sugrađani, a posebno sugrađanke, pozivam vas da posetite Muzej grada Novog Sada i pogledate jedinstvenu izložbu posvećenu dvadeset i jednoj heroini Novog Sada, da se upoznate sa nekima koje možda niste znali, da pročitate njihove biografije ili barem vidite njihov lik, jer te dame su i dalje tu, stoje i hodaju među nama i čine sam temelj ovog našeg Novog Sada koga toliko volimo i čija nas istorija čini toliko ponosnim.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024