NOVI SJAJ SRCA GRADA: Počeli najznačajniji radovi prve faze uređenja centralnog novosadskog jezgra

Z. GRUMIĆ

02. 03. 2021. u 08:38

UREĐENjE javnih površina u najužem centru Novog Sada, koje je jedna od najznačajnijih ovogodišnjih gradskih kapitalnih investicija, počelo je juče radovima na obnovi kanalizacione mreže na raskrsnici Bulevara Mihajla Pupina i Jevrejske ulice, kao i izgradnji autobuske niše u Uspenskoj ulici i pešačke staze do Uspenske crkve.

НОВИ СЈАЈ СРЦА ГРАДА: Почели најзначајнији радови прве фазе уређења централног новосадског језгра

Foto Pres služba Grada

Iz Gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije najavljeno je da bi ti obimni radovi kod Pozorišnog trga, koji prethode detaljnoj obnovi prostora oko Srpskog narodnog pozorišta (SNP) i Uspenske crkve, trebalo da budu završeni u naredne dve sedmice.

- U saobraćaju je malo veća gužva jer se vozila, na delu bulevara, preusmeravaju u jednu kolovoznu traku. Ali treba samo malo dodatnog strpljenja. To verovatno mora da se uradi - kaže za "Novosti" jedan od vozača, koji su prvog martovskog dana u, popodnevnom "špicu", prošli automobilom kroz zonu izvođenja radova.

MEMORIJALNA TRAKA

KAO uspomena na nekadašnju Malu jevrejsku ulicu, koja je postojala do sedamdesetih godina prošlog veka, u nivou partera biće instalirana "memorijalna traka" dužine oko 160 metara, koja se ka Bulevaru Mihajla Pupina uzdiže u vidu informativnog stuba.

Foto N. Karlić

- Podaci na traci predstavljaju "protok vremena" grada Novog Sada, od prve naseobine do današnjih dana.

Uređenjem javnih površina u najužem centru grada biće umnogome poboljšana funkcionalnost, estetika i atraktivnost tog dela urbanistički i kulturno zaštićenog starog gradskog jezgra. A zbog veličine i složenosti tog prostora projektovanje i realizacija čitavog posla podeljeni su po zonama.

- Prva faza obuhvata zonu Pozorišnog trga, Uspenske ulice i dela prolaza između SNP-a i Tržnog centra "Apolo". U planu je parterno i hortikulturno uređenje tog prostora, rekonstrukcija podzemnih instalacija, izgradnja javnog i dekorativnog osvetljenja i postavljanje urbanog mobilijara - naveo je investitor radova.

U skladu sa urbanističko-arhitektonskim konkursom koji je pre tri godine sprovela Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije, prostor Pozorišnog trga je površina namenjena prvenstveno pešacima i biće popločan granitnim pločama, sa značajnim povećanjem zelenih površina.

Od ukupno 8.110 kvadratnih metara prostora koji će biti obuhvaćen u okviru prve faze, zelenilo zauzima 2.714 kvadrata. Vrednost radova je oko 380 miliona dinara a planirano je da budu gotovi za devet meseci.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024