MAPIRANJE DELIBLATSKE PEŠČARE: Vršački planinari inicirali obeležavanje šetačkih staza u "evropskoj Sahari"

J. J. BALjAK

11. 02. 2021. u 11:26

JEDINSTVENI lokalitet Specijalnog rezervata prirode Deliblatska peščara sledeće godine bi trebalo da bude u potpunosti dostupan šetačima i svim ljubiteljima prirode.

МАПИРАЊЕ ДЕЛИБЛАТСКЕ ПЕШЧАРЕ: Вршачки планинари иницирали обележавање шетачких стаза у европској Сахари

Foto: J. J. Baljak

Vršački planinari su se u saradnji sa kolegama iz Bele Crkve angažovali oko mapiranja i obeležavanja šetačkih staza u "evropskoj Sahari", kako bi sve veći broj posetilaca mogao bez bojazni da obilazi njene lepote.

 - Pre mesec dana smo na lokalitetu Zagajička brda, koji je prošle godine doživeo pravu ekspanziju, trakama obeležili kružnu stazu dugu 16,5 kilometara, koja polazi i završava se u selu Grebenac. U toku ove godine ćemo je povezati i sa selom Šušara, koje se nalazi na drugom kraju atara – najavljuje Đorđe Guga, član PSD "Vršačka kula".

U planu je da se obeleže i staze kod Devojačkog bunara, u Alibunaru, dok je izletište Čardak, kod Kovina, zasad jedino obeleženo.

foto J.J.Baljak.JPG

Zato u taj zahtevan projekat planiraju da uključe svih pet gradova i opština, koje se oslanjanju na peščaru – Vršac, Pančevo, Bela Crkva, Alibunar i Kovin.

Peščara je, inače, veoma izazovna, što se tiče pešačenja, naročito predeo Zagajičkih brda, gde peščane dine prelaze visinu od 200 metara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ZAVIČAJ MU BIO SVETINJA: Umro Milenko Zebić (74), višegodišnji direktor u „Viskozi“