UGINUO JOŠ JEDAN BELOGLAVI SUP: Drugi put u godinu dana, sumnja se da je zaštićena ptica otrovana

Novosti online

21. 01. 2021. u 12:21

DRUGI beloglavi sup za godinu dana uginuo je na teritoriji opštine Arilje, u selu Virovu.

УГИНУО ЈОШ ЈЕДАН БЕЛОГЛАВИ СУП: Други пут у годину дана, сумња се да је заштићена птица отрована

Foto Rezervat "Uvac"

Pticu su preuzeli rendžeri Specijalnog rezervata Uvac, odakle će biti prebačena na Veterinarski fakultet na obdukciju, da bi se utvrdio uzrok uginuća.

- Lično sam učestvovala u pronalasku uginulog beloglavog supa. Uglavnom se smrt dešava kod mlađih ptica kada je sneg i nemaju izvor hrane, međutim, rendžeri su utvrdili da je u pitanju odrasla ptica, starosti od četiri do sedam godina. Potrebno je da se dođe do zaključka da li je u pitanju trovanje ili prirodna smrt - kaže Nataša Milivojević iz Ekološkog udruženja Rzav i Svetske organizacije za prirodu-WWF.

Kako objašnjava, gaje sumnju da je u pitanju trovanje, koje može da bude posledica nekontrolisanog korišćenja hemijskih preparata u poljoprivrednoj proizvodnji.

- U Požegi je prethodne nedelje registrovana jedna ptica koja je lutala po tom području. Ne možemo da utvrdimo da li je to baš ova, ali je vrlo moguće da jeste. Oni su lešinari, ako su udaljeni od hranilišta gube snagu i ne mogu da lete. Teško im je da nađu hranu u prirodi i moguće je da je našao lešinu u prirodi, a to može biti životinja koja je upucana i u sebi ima olovnu sačmu ili je otrovana pesticidima - objašnjava Nataša.

Ona dodaje i da je Vojvodina tipičan primer uginuća životinja zbog nekontrolisane primene pesticida.

Kako je beloglavi sup jedna od najugroženijih grupa ptica koja nema prirodnog neprijatelja, jedini uticaj na njegov opstanak ima upravo čovek. Promena i uništavanje staništa, nedostatak hrane, uznemiravanje, a naročito ubijanje i trovanje korišćenjem otrova za uništenje pasa lutalica i glodara, predstavljaju glavne faktore smanjenja ove populacije.

Ovu izuzetno značajnu pticu odlikuje sistem za varenje koji je sposoban da uništava viruse i bakterije, i tako doprinosi sprečavanju širenja zaraznih bolesti, kao i otpornost na najgore zarazne bolesti.

(Telegraf)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

MODERNE ZADRUGE Posebnu ulogu imaju tzv. agregatori, posrednici koji objedinjuju više malih proizvođača