NEGOVANJEM TRADICIJE BRIŠU BARIJERE: Zavičajno udruženje „Sava Mrkalj" organizovalo 6. festival folklora Srba iz regiona

S.Bajić

28. 12. 2020. u 13:54

ZAVIČAJNO udruženje „Sava Mrkalj“ je i ove godine nastavilo da neguje tradiciju organizacijom šestog po redu „Festivala folklora Srba iz regiona“, koji je po prvi put upriličen „onlajn“, preko društvenih mreža.

НЕГОВАЊЕМ ТРАДИЦИЈЕ БРИШУ БАРИЈЕРЕ: Завичајно удружење „Сава Мркаљ организовало 6. фестивал фолклора Срба из региона

Foto ZSU Sava Mrkalj

Naime, nastupi kulturno- umetničkih društava su snimani na različitim lokacijama a festival je obogaćen i dodatnim nastupima sa prethodnih manifestacija, pa je sve prenošeno putem interneta.

- Reč je o reprezentativnoj manifestaciji koja čuva i neguje nematerijalno kulturno nasleđe Srba iz regiona- kaže Zorica Vlajnić, predsednica udruženja „Sava Mrkalj“.- Želja je da predstavimo, prenosimo i očuvamo izvorne krajiške igre, pesme i ples. Zato smo i u ovim uslovima pandemije virusa korona i nestabilne epidemiološke situacije, po prvi put, održali festival u onlajn formatu na jutub platformi i fejsbuk stranici našeg udruženja.

Festival po tradiciji, kako Vlajnićeva ističe, okuplja veliki broj kulturno-umetnčkih društava Srbije koje čine Srbi poreklom iz regiona i koji uz igru i pesmu evociraju uspomene i održavaju životnu nit sa zavičajem. Širom Srbije, a naročito Vojvodine, danas aktivno radi veliki broj kulturno-umetničkih društava i pevačkih grupa koje neguju bisere srpske izvornosti.

- Pored društava iz Srbije, učestvuju i čuvari tradicije iz država regiona, Hrvatske, Mađarske, Makedonije, Republike Srpske i Federacije BiH, koji rade na očuvanju kulturnog nasleđa Srba u regionu a koji i dalje žive na tim prostorima. Zato smatramo da je festival od izuzetnog značaja za očuvanje srpskog kulturnog nasleđa. Publika je ove godine imala priliku da uživa u igri, pesmi i običajima Srba sa prostora Korduna, Like, Grmeča, Crne Gore, Kosova i Metohije, Dubičkog Potkozarja, Kumanova i Zapadne Slavonije – rekla je Vlajnićeva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu