VIRTUELNO DRUŽENJE UZ ŠOLJICE ZA KAFU: Narodni muzej u Požarevcu priredio neobičnu izložbu pod nazivom "Užitak za čarobni napitak"

Dušanka Novković

27. 12. 2020. u 07:39

NARODNI muzej Požarevca priredio je virtuelnu izložbu šoljica za kafu pod nazivom "Užitak uz čarobni napitak", sa eksponatima iz svojih zbirki i privatnih kolekcija.

ВИРТУЕЛНО ДРУЖЕЊЕ УЗ ШОЉИЦЕ ЗА КАФУ: Народни музеј у Пожаревцу приредио необичну изложбу под називом Ужитак за чаробни напитак

Glinene šoljice za kafu / Foto Narodni muzej Požarevac

Na izložbi su predstavljene šolje iz muzejske praistorijske, antičke, etnološke i primenjene zbirke, ali i šoljice i servisi koje su privatna lica ustupila za potrebe izložbe.

Kroz izložbene eksponate i propratne tekstove, posetioci virtuelne izložbe saznaju da su, kao i ostalo posuđe, i šoljice pratile kulturne, ekonomske i društvene promene. Konkretno na prostoru naše zemlje, nakon keramičkog, dolaskom Turaka posuđe od bakra i mesinga postalo je nezaobilazni inventar svake kuće, sve do polovine 19. veka, kada počinje da preovladava zapadnjačka moda.

Od druge polovine 19. veka, uticaj Zapada vidi se na šoljama i čajniku od keramike proizvedenim u evropskim centrima za izradu proizvoda od keramike. U kućama trgovaca, činovnika i intelektualaca, keramičko posuđe uvezeno je najviše iz srednje i zapadne Evrope. U primenjeno-umetničkoj zbirci Narodnog muzeja sačuvano je posuđe za serviranje i konzumiranje toplih napitaka sa uticajima i Istoka i Zapada.

Servis za kafu sa likom gejše / Foto Narodni muzej Požarevac

Na izložbi se može videti i set za kafu sa motivom gejše, napravljen tridesetih godina 20. veka, kupljen u Francuskoj. Ovakav set bio je u upotrebi od kraja 19. veka do 1950. godine. Posuđe sa ovim motivom naziva se "posuđe sa damom u kimonu". Napravljeno je preko 125 varijanti motiva, ali na svima su predstave Japanki u kimonima jarkih boja okružene prirodom ili hramovima. Svi ovi predmeti ručno su slikani sve do 1920. godine.

Zaslužni za izložbu o šoljicama za kafu su Danica Đokić, etnolog, muzejski savetnik, Dragan Jacanović, arheolog, viši kustos, Teodora Branković, arheolog, viši kustos, Marina Radosavljević, istoričar umetnosti, viši kustos, i Sanja Stojadinović, vodič.

MLINOVI

Mlinovi za kafu / Foto Narodni muzej Požarevac

OSIM šoljica sa tacnama, setovima i servisima, na izložbi se mogu videti i stari metalni mlinovi za kafu, neizostavno kuhinjsko pomagalo u svakom domaćinstvu, sve do početka prodaje mlevene kafe.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!