JOŠ JEDAN GRAD U SRBIJI UVEO VANREDNU SITUACIJU: Nove mere stupile na snagu

N.J.

23. 11. 2020. u 15:10

ЈОШ ЈЕДАН ГРАД У СРБИЈИ УВЕО ВАНРЕДНУ СИТУАЦИЈУ: Нове мере ступиле на снагу

Foto: Arhiva

NA predlog Gradskog štaba za vanredne situacije, gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević donela je odluku o proglašenju vanredne situacije na teritoriji grada Užica zbog potrebe preduzimanja pojačanih mera na sprečavanju intenzivnijeg širenja korona virusa.

Prema izveštaju Zavoda za javno zdravlje Užice od početka novembra meseca do sada na Zlatiborskom okrugu je testirano 3.576 lica od čega je njih 1.525 bilo pozitivno. U istom periodu u Užicu je od testiranih 998 građana korona virus potvrđen kod 426 osoba. U Opštoj bolnici u Užicu smešteno je 165 pacijenata sa područja Zlatiborskog okruga, od čega je u Privremenoj kovid bolnici u Kasarni njih 133. Na intenzivnoj nezi je 12 pacijenata, od kojih je 11 na respiratoru.  Uočava se trend povećanja prijema pacijenata kojima je potrebno bolničko lečenje. Prema izveštaju Doma zdravlja Užice broj lica koja se javljaju u COVID ambulantu se povećava.


- Grad Užice karakteriše  visok rizik od širenja respiratornih infekcija, koji je  u slučaju korona virusa posebno izražen. Kretanje epidemije u okruženju i Republici Srbiji ukazuje da je neophodno preduzeti dodatne mere i izvršiti angažovanje dodatnih kapaciteta u cilju smanjenja posledica od epidemije - rekla je gradonačelnica Užica.
Gradski štab za vanredne situacije doneo je danas naredbu o sprovođenju mera na teritoriji grada Užica. Najvećim delom one se odnose na mere koje treba da preduzmu organi uprave, ustanove i javna preduzeća kako bi se obezbedilo njihovo nesmetano funkcionisanje, kao i na angažovanje dodatnih sredstava da bi se zaraza suzbila.
U vreme vanredne situacije važe sledeće mere, zabrane i ograničenja:

– zabrana okupljanja u zatvorenom i otvorenom prostoru više od pet lica, ako nije moguće obezbediti fizičku distancu od dva metra i odgovarajuće mere lične zaštite,
– u javnim parkovima i igralištima, kao i tokom vežbanja na otvorenom prostoru dozvoljeno je okupljanje do pet lica, uz odgovarajuće mere lične zaštite,
– u svim zatvorenim prostorima obavezno je nošenje zaštitnih maski i poštovanje fizičke distance od dva metra,
– zabrana organizovanja svečanosti, kao i organizovanja sportskih i drugih zabavnih manifestacija, osim utakmica i treninga u skladu sa merama propisanim od strane sportskih saveza - dok traju takmičenja,
– prilagođavanje rada ugostiteljskih objekata tako da za jednim stolom ne mogu sedeti više od dva lica, izuzev ako su u pitanju roditelji i maloletna deca ili lica koja žive u zajedničkom domaćinstvu, uz obavezni razmak od dva metra između stolova,
– puna primena svih preventivnih mera u ustanovama predškolskog vaspitanja i obrazovanja,
– u javnom prevozu uz obavezno nošenje zaštitnih maski, obavezno je redovno provetravanje i dezinfekcija vozila,
- taksi prevoznici su dužni da vrše dezinfekciju vozila kao i da putnike ne prevoze na prednjem sedištu u vozilu.
– zabrana  korišćenja otvorenih i zatvorenih bazena, spa i velnes centara
– obavezno sprovođenje mera zaštite u verskim objektima i prilikom vršenja verskih obreda,
– obavezno sprovođenje mera zaštite u kozmetičkim, frizerskim salonima, salonima lepote, fitnes centrima i teretanama (maske i rukavice)
– česta dezinfekcija svih javnih objekata
– preporuka upravnicima stambenih zgrada da se najmanje jedanput dnevno vrši dezinfekcija zajedničkih prostorija u stambenim zgradama na kojima se ostvaruje najveći kontakt (ulazi u zgradu, prostori ispred liftova, liftovi, stepenišni rukohvati, kvake na ulaznim vratima, ulazna vrata i dr.)
– što češće pranje ulica i javnih površina uz upotrebu dezinfekcionih sredstava primereno uslovima niskih temperatura.
– ograničenje radnog vremena objekata u skladu sa Uredbom o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti COVID-19.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)