SKULPTURE STARE VIŠE OD VEKA KORODIRAJU IZNUTRA: Oštećeni Atlasi na Gradskoj biblioteci u Subotici

J.L.

12. 11. 2020. u 16:25

GRADSKA biblioteka u Subotici je opasana žutom trakom jer se odlomio deo konstrukcije jednog od Atlasa koji drže balkon.

СКУЛПТУРЕ СТАРЕ ВИШЕ ОД ВЕКА КОРОДИРАЈУ ИЗНУТРА: Оштећени Атласи на Градској библиотеци у Суботици

Foto: J.L.

Stručnjaci iz Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture predložili su mere zaštite a nastalu štetu potrebno je sanirati što hitnije.

- Usled slivanja vlage, došlo je do korodiranja vezivnog materijala, dakle ankera i drugih veziva koji popuštaju i zapravo se posle sto godina pretvaraju u rastresiti materijal i trebalo bi ih ojačati iznutra i rekonstruisati nedostajuće delove – smatraju stračnjaci.

Inače, skulpture datiraju još iz 1896. godine i delo su vajara Telče Endea. Osim što imaju vredne valarske osobine, uživaju i status kulturnog dobra.

Fasada Gradske biblioteke poslednji put je obnovljena pre 16 godina, ali sami Atlasi tada nisu ojačani iznutra, što je nedavni lom i pokazao, jer su otkriveni ankeri koji su potpuno korodirali.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

EVAKUACIJA NIŠKOG NASELJA ZBOG TOMAHAVKA NA GRADILIŠTU: Oglasio se i štab za vanredne situacije