DA LI ZNATE GDE SE NALAZI PRAVI CENTAR VRŠCA: Na ovoj raskrsnici nekada je bila označena nulta tačka

J. J. Baljak

08. 11. 2020. u 21:19

CENTAR grada Vršca ne nalazi se, kao što mnogi misle, na glavnom gradskom trgu, nazvanom po Svetom Teodoru Vršačkom, već je on dvestotinak metara niže – na raskrsnici kod rumunske crkve.

ДА ЛИ ЗНАТЕ ГДЕ СЕ НАЛАЗИ ПРАВИ ЦЕНТАР ВРШЦА: На овој раскрсници некада је била означена нулта тачка

Foto: J. J. Baljak

Baš to mesto predstavlja nultu tačku grada, od koje se zvanično merila i razdaljina do okolnih sela i drugih gradova.

Foto: J. J. Baljak

Nekada je na toj prometnoj raskrsnici postojalo malo ostrvo, na kom je bilo postavljeno simbolično obeležje sa natpisom „0 kilometara“. Međutim, rekonstrukcijom te tromeđe Dositejeve ulice, Ulice Stevana Nemanje i bulevara Miloša Obilića, pre skoro dve decenije, to ostrvo je nestalo, a sa njim i ovaj znak, čime je u zaborav otišla i vršačka nulta tačka.

A neki evropski gradovi su baš od toga napravili turističku atrakciju, poput Budimpešte, koja je na tom mestu postavila kameni spomenik u obliku velike nule.

Foto: J. J. Baljak

Elem, zajedno sa obeležjem nulte tačke, sa ove raskrsnice je uklonjena i skulptura koja simbolizuje dva krila, a koja je tu bila postavljena 1972. godine povodom održavanja 13. Svetskog prvenstva u vazduhoplovnom jedriličarstvu u Vršcu. 

Ona se sada nalazi na Gradskom trgu, između paviljona i male fontane, ali su krila na novom postamentu postavljena drugačije – krakovi idu ka spolja, a ne na unutra, kao što je bila originalna verzija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024