SELO BULJANE SAGRADILO SPOMENIK SVOJIM JUNACIMA: Zahvalnost ratnicima stradalim od 1912. do 1918. godine

Z. R.

02. 11. 2020. u 17:05

POSTAVLjANjEM šest mermernih ploča sa ispisanim imenima stradalih junaka, u selu Buljane kod Paraćina završena je izgradnja spomenika palim borcima u periodu od 1912. do 1918. godine.

СЕЛО БУЉАНЕ САГРАДИЛО СПОМЕНИК СВОЈИМ ЈУНАЦИМА: Захвалност ратницима страдалим од 1912. до 1918. године

Foto: Z. Rašić

Pre toga postavljena su takozvana anđeoska krila, čime su posle dve godine okončani radovi na ovom objektu i zaokružen spomenički kompleks u centru Buljana.

Dragan Milenković, predsednik Saveta ove MZ, ističe da su ideju za izgradnju spomen-obeležja dali potomci izginulih.

U balkanskim ratovima i Prvom svetskom ratu 156 meštana junački je dalo život za otadžbinu, a njihovi potomci formirali su inicijativni odbor za izgradnju spomen-obeležja kako bi se na neki način odužili svojim precima.

- Odbor smo formirali još 2017. Spomenik je najpre morao da se projektuje i čitave dve godine zatim je trajala izgradnja, ali i uređenje okolnog prostora, koji je sada Buljancima na diku. Novo spomen obležje nalazi se pored već postojećeg spomenika izginulim junacima u Drugom svetskom ratu, tako da sada u centru sela imamo zaokruženu spomeničku celinu – kaže Milenković.

Radove su finansirali sami meštani dobrovoljnim prilozima, a pomogle su i privatne firme i neki preduzetnici. Uređenje okolnog prostora, odnosno popločavanje platoa, finansirano je iz budžeta Opštine Paraćin.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest