NAMĆORI OPET OBRADOVALI 70 MALIŠANA: Humanost Društva "Dobra narav" iz Kruševca i u godini epidemije virusa korona

S. BABOVIĆ

24. 10. 2020. u 09:35

NI svetski ratovi i velike nacionalne krize ih nisu sprečili da budu humani: jedinstveno Društvo namćora, baksuza i ugursuza "Dobra narav" iz Kruševca i u godini epidemije virusa korona uspeli su da daruju decu slabijeg materijalnog stanja.

НАМЋОРИ ОПЕТ ОБРАДОВАЛИ 70 МАЛИШАНА: Хуманост Друштва Добра нарав из Крушевца и у години епидемије вируса корона

Foto S. B.

Po tradiciji, koja traje od 1929. godine, "namćori" su "isporučili" 70 paketa odeće i obuće mališanima.

- Samo smo u poslednjih 20 godina, od kada je obnovljen rad Društva, obradovali više od 2.000 dece - kaže Zvonko Rajković, predsednik Društva "Dobra narav". - Komplete smo pripremili za decu u 10 osnovnih škola u Kruševcu, a odeću i obuću su sami birali.

Članica Društva Ljubinka Rajković pozvala je mališane da se jednoga dana, kada porastu, priključe njihovim akcijama i tako nastave lepu tradiciju "baksuza", koji svake godine organizuju i zabavu na "deveti tornik od Božića", koji je po starom srpskom verovanju najmalerozniji dan u godini.

Baksuz

PO starom kalendaru devetog utorka (tornika) od Božića, domaćice izbegavaju da šiju odelo, "jer to odelo metak traži i pogađa", a muškarci beže od brige za stokom.

Upravo na toj zabavi, "naravlije" sakupljaju sredstva i to od ulaznica, lutrije i simboličnim kršenjem davno ustanovljenih pravila ponašanja na zabavi.

- Na zabavi važe pravila ponašanja, ustanovljena još po osnivanju u slavnoj pivnici "Takovo", a važe i danas - navodi se u istorijatu Društva. - Jedno od njih je da je ćutanje zlato (ko prekrši ovo pravilo plaća kaznu). Po dolasku u kafanu, pošto smo svi baksuzi, namćori i ugursuzi, sedimo za stolom leđa u leđa. Prvo kolo koje se igra na zabavi je "baksusko kolo" u kojem se igrači hvataju naopako.

Na kraju, od prikupljenog novca kupuju se pokloni za siromašne đake, koji se već 91 godinu daruju za Vrbicu. I to je bilo jedino odstupanje od starih običaja: usled epidemije deca su poklon primila ove nedelje.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna