SEĆANJE NA NEVINE ŽRTVE: U Kraljevu obeležena 79. godišnjica jezivog fašističkog zločina - okupatori su streljali 2.000 civila (FOTO)

G. ĆIROVIĆ

14. 10. 2020. u 14:16

KOMEMORATIVNOM sednicom gradske skupštine i pravoslavnim parastosom koji su na Groblju streljanih služili sveštenici žičke eparhije, u Kraljevu je, na skroman i prigodan način obeležena 79. godišnjica fašističkog zločina u kojem su nemački okupatori streljali više od dve hiljada nevinih civila.

СЕЋАЊЕ НА НЕВИНЕ ЖРТВЕ: У Краљеву обележена 79. годишњица језивог фашистичког злочина - окупатори су стрељали 2.000 цивила (ФОТО)

Foto: G. Šljivić

Osim tadašnjih žitelja Kraljeva, fašisti su za samo nekoliko oktobarskih dana 1941. godine u znak odmazde streljali i brojne izbeglice iz svih krajeva Jugoslavije, a najviše iz Slovenije koje su, progonjene od okupatora, utočište našle u gradu na Ibru.

Uz zvuke sirena i počasne plotune, vence i cveće na humke stradalih rodoljuba, osim njihovih potomaka položili su i gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić i čelnici lokalne samouprave, načelnik Raškog okruga Nebojša Simović, predstavnici vojske, policije i Žandarmerije, kao i delegacij političkih stranaka i kraljevačkih udruženja.

- Previše je tragedija ubeležio ovaj grad u svoje trajanje. Ali, i dalje traje. Previše je tuge utkano u istoriju ovog našeg kraljevskog grada. Ali se još lepše radujemo svakom novom jutru. Mnogo bola je proteklo kroz naše Kraljevčane, a oni opet uzdignute glave pred nedaćama, sa osmehom u koštacu sa svakom novom mukom – rekao je pored ostalog gradonačelnik Terzić. – Svakog oktobra, ovde, kao da postajemo iskusniji, mudriji, svesni šta je vredno, šta je večno, šta je čovečno. Taj ratni oktobar 1941. lekcija nam je iz istorije, ali i iz ljudskosti, hrabrosti i života. Na tome počiva sadanjšost i budućnost naših potomaka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu