LIFT (NE) KVARI HRANU: Povodom polemike o higijeni u kuhinji niške predškolske ustanove "Pčelica"

D. ALIHODžIĆ

13. 10. 2020. u 11:54

DOK se medijima šalju izveštaji u kojima se navodi da je "narušena zdravstvena bezbednost" proizvoda koji dolaze iz kuhinje predškolske ustanove "Pčelica", druga strana tvrdi da su priprema i distribuiranje hrane - uredni.

ЛИФТ (НЕ) КВАРИ ХРАНУ: Поводом полемике о хигијени у кухињи нишке предшколске установе Пчелица

Foto D. A.

- Od 21. septembra ne radi transportni lift iz magacina i proizvodnog pogona, pa se namirnice i sirovine za proizvodnju istovaraju na distributivnoj rampi i uvoze u povrtaru kroz proizvodni pogon. Takav način manipulisanja namirnicama predstavlja narušavanje zdravstvene bezbednosti proizvoda - navela je osoba zadužena za sanitarnu kontrolu u službenoj belešci sačinjenoj tri dana kasnije.

S obzirom na to da pomenuti lift još nije popravljen, zbog mogućeg uznemiravanja javnosti, oglasila se i PU "Pčelica".

- Naša kuhinja posluje po HASAP sistemu, odnosno sprovodi niz uzastopnih aktivnosti kojima se, na osnovu analize rizika i preventivnih mera, obezbeđuje proizvodnja zdravstveno i higijenski ispravnih prehrambenih proizvoda. Prolazimo niz kontrola sanitarnih i ostalih inspekcija koje detaljno proveravaju kompletan proces proizvodnje, od ulaska namirnica, do izlaska gotovih proizvoda.

Foto Ilustracija

Ustanova ima sklopljen ugovor sa Institutom za javno zdravlje koji redovno uzima uzorke hrane, vode i sa radnih površina, i svi nalazi su uvek sterilni - objašnjava direktor Svetlana Mitić (na slici) i precizira to da kvar teretnog lifta u centralnoj kuhinji "Mladost" ne remeti proces proizvodnje, niti utiče na bezbednost namirnica koje se koriste.

Kaže, putevi čistog i prljavog se ne ukrštaju, pa ne postoji opasnost od kontaminacije tokom transporta namirnica iz magacina do proizvodnje. Nadalje, većina sirovina se termički obrađuje na visokim temperaturama koje uništavaju sve eventualne bakterije.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024