PRSTENOVIMA OBELEŽENE 832 JEDINKE DIVLJIH PTICA: Ornitolozi pratili seobu ptica na Labudovom oknu

Lj.P.

29. 09. 2020. u 22:15

DRUŠTVO za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS) uspešno je sprovelo letnji istraživački kamp na području Labudovo okno, i tokom 30 dana, od sredine avgusta do polovine septembra, uhvaćene su i metalnim prstenovima obeležene 832 jedinke divljih ptica koje su svrstane u 39 različitih vrsta.

ПРСТЕНОВИМА ОБЕЛЕЖЕНЕ 832 ЈЕДИНКЕ ДИВЉИХ ПТИЦА: Орнитолози пратили сеобу птица на Лабудовом окну

FOTO: DZPPS

Najčešće su prstenovane ptice pevačice među kojima su najbrojniji bili brezov zviždak, zatim trstenjak rogožar i trstenjak cvrkutić.

 

- Kamp je organizovan u okviru projekta „Jadranski selidbeni put 4“ koji podržava nemačka fondacija EuroNatur. Nama je Labudovo okno posebno važno, te ulažemo velike napore da se celo područje istraži i zaštiti. To je jedinstven raj za ptic gde se one razmnožavaju, a nakon toga okupljaju, odmaraju i spremaju za dug i opasan put do Afrike – objašnjava Sandra Jovanović, organizatorka kampa i dodaje da su kamp pored polaznika posetili i brojni ljubitelji ptica i prirode.

Labudovo okno je područje Dunava i njegovih poplavnih zona na južnom obodu Panonske nizije, između prostrane Deliblatske peščare na severu i zatalasanog Braničeva na jugu. Prepoznato je na svetskom nivou kao Međunarodo značajno područje za ptice, a od 2007. godine nalazi se na listi Ramsarskih područja, odnosno značajnih močvarnih područja.

 

U zimskim mesecima na vodama Labudovog okna okuplja se više od 70.000 jedinki raznih vrsta ptica, najviše divljih gusaka i pataka. Dugogodišnjim istraživanjima zabeleženo je više od 270 vrsta ptica od kojih su mnoge retke i ugrožene u nacionalnim i međunarodnim okvirima.

U Društvu za zaštitu i proučavanje ptica ističu da je njihova želja da Labudovo okno postane prepoznata istraživačka i ornitološka stanica otvorena za sve zainteresovane ljubitelje ptica i prirode.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)