NOVI IZVOZNI POSAO U VALJEVU OBRADOVAO STOČARE: Jaganjci zaobilazno na tržištu Evrope

B. PUZOVIĆ

21. 09. 2020. u 14:00

IZ valjevskog kraja će najpre u Severnu Makedoniju, a odatle na tržište EU, biti izveženo oko 20.000 jagnjadi, s tim što je dosad 9.000 grla već plasirano u trgovinske lance širom Starog kontinenta.

НОВИ ИЗВОЗНИ ПОСАО У ВАЉЕВУ ОБРАДОВАО СТОЧАРЕ: Јагањци заобилазно на тржишту Европе

Foto B. Puzović

Ponovni plasman jagnjadi, posle više decenija pauze, organizovan je posredstvom firme "Gold drov" iz Valjeva koja se desetak godina bavi izvozom stoke za poznate kompanije u BiH i Crnoj Gori. Za nepunih nedelju dana, uglavnom sa teritorije Kolubarskog okruga, ali i iz beogradske opštine Obrenovac, otkupe i u Severnu Makedoniju izvezu 2.500 jagnjadi težine od 30 do 35 kilograma.

Realizacija ovog posla ostvarena je zahvaljujući saradnji profesora Poljoprivrednih fakulteta u Skoplju i Beogradu i njihovoj proceni da u Srbiji mogu da se obezbede dovoljne količine jagnjadi za izvoz u Severnu Makedoniju, a odatle u Hrvatsku, Nemačku, Italiju i Grčku.

- Da ovaj izvoz nije ugovoren, proizvođači praktično ne bi znali šta da rade s jagnjadima, jer je cena pala na 160 dinara, a nije bilo potražnje u Srbiji - kaže vlasnik pomenute firme iz Popučaka kod Valjeva, Nenad Simić. - Od proizvođača jagnjad otkupljujemo za 200 do 220 dinara po kilogramu žive vage i svesni smo da bi cena mogla da bude i viša, ali to ne zavisi od nas.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)