NOVI ASFALT-NOVI PUTEVI: U Pirotskom okrugu se radi bez prestanka

V.ĆIRIĆ

07. 09. 2020. u 12:08

NA državnim putevima u Pirotskom okrugu, drugom po veličini u Srbiji, radi se danonoćno.

НОВИ АСФАЛТ-НОВИ ПУТЕВИ: У Пиротском округу се ради без престанка

Foto: V. Ćirić

Radi se na deonicama koje su oštećene prilikom rada teške mehanizacije na istočnom kraku Koridora 10, ali i tamo gde nije bilo radova skopčanih sa izgradnjom panevropske saobraćajnice.

Neimari su ovih dana završili asfaltiranje i proširivanje deonice od pružnog prelaza kod sela Sukova, dom Komja u kanjonu Jerme. Oni koji su prošli ovim pravcem dugačkim oko 5 kilometara gotovo da ne mogu da prepoznaju put koji vodi da kanjonu Jerme i dalje preko Trnskih odorovaca i Zvonca, Preseke, prema Babušnici.

Nov asfalt dobilo je i selo Vlasi, na levoj obali Jerme. Mnogobrojne deonice te saobraćajnice, biće kako se to kaže rehabilitovane, tako da će putovanje ovim predelom do kraja građevinske sezone biti mnogo bezbednije i brže jer od pružnog prelaza Sukovo do Babušnice ima više od 40 kilometara. Ovu saobraćajnicu karakterišu i mnogobrojna klizišta koja prorade obično u jesen ili tokom kišnih proleća.

Putari rade i kod sela Rasovci na Staroj planini, zatim od sklavinje prema dimitrovgradskim selima, kod kamenoloma Kitka, odakle su transportovani granulati za Koridor 10 i gde je put bio poprilično oštećen. U sklkopu ovih radova, proširena je i ulica ka pisrotskom naselju Prčevac koja je dobila nov trotoar.

Na teritoriji okruga putari rade na ukupno oko 80 kilometara državnih puteva, a vrednost radova je veća od 20 miliona evra.

Foto: V. Ćirić

Žitelji mesta na drugom kraju okruga, tačnije starim putem od Pirota ka Beloj palanci, takođe dobijaju nov asfalet i to do Sadikovog bunara kod sela Blato. Od industrijske zone u Pirotu, prema Sopotu se takođe radi, dok su kod nekadašnje sopotske petlje u toku radovi na izgradnji nadvožnjaka kojim će sela u ovom delu okruga biti povezana sa putem prema Babinom zubu i Midžoru, tačnije sa turističkim centrima na vrhovima Stare planine. Odale je i veza za one koji se isključuju sa korodira i idu put pomnenutih centara.

Kako saznajemo u javnom preduzeću "Putevi Srbije", koje je investitor svih radova, biće rehabilitovana i deonica od Slavinje i Izatovaca, preko Vidliča u dimitrovgradskoj opštini, do Prtopopinskih vodenica i Smilovaca. Na području ove opštine nedavno je završen i put do sela Gradinje, koji je takođe bio poprilično oštećen prilikom izgradnje Korodira 10.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!