VERNA SLUŽBA BOGU I RODU: Dan vladike Lavrentija u Šapcu

V.Mitrić – A.Delić

12. 08. 2020. u 18:55

EPISKOP šabački Lavrentije(Trifunović) i administrator Eparhije šabačke SPC služio je, na praznik Svete Angeline, u crkvi Svetoga Save, u Kasarskim livadama, u Šapcu.

ВЕРНА СЛУЖБА БОГУ И РОДУ: Дан владике Лаврентија у Шапцу

V. Mitrić

Vladika Lavrentije, koji je zamonašen tačno pre 62 godine u Manastiru Krušedolu, koji je podigla ta Srbima mila svetiteljka, čiji su sinovi Đorđe i Jovan, takođe proglašeni svecima, rekao je "naš narod, kroz dalju i bližu istoriju ima i te kako na koga da se ugleda".

- Ličnost u koju treba da se ugledamo, po podviženjima za veru pravoslavnu, po onome kako je bila da majka, ne samo svojoj deci, već svim nevoljnicima i onome kroz šta je prošla po pustinjama, idući, u doslovnom smislu, od nemila do nedraga – rekao je vladika Lavrentije, koji je na čelu Eparhije šabačke od 1989. godine, dok je iza njega 53 godina vladičanskog staža, po čemu je, ali ne, i dalje, po godinama, najstariji arhijerej SPC.

Jedna od najradosnijih vesti koju je čuo za svoj dan je da postoje realni izgledi da se asfaltom povežu Bogoštica, njegovo rodno selo, kod Krupnja, i Manastir Soko, kod Ljubovije, što bi ove svetinje približilo značajno Rađevini, odnosno Azbukovicu, ali, i najkraćim putem, veliki deo Srbije sa Gornjim Podrinjem, od Ljubovije, pa dalje ka Bajinoj Bašti.

Vladika Lavrentije je, u svojoj arhijerejskoj karijeri, pre dolaska na čelu Eparhije šabačko valjevske, koja će, njegovom voljom, pre 14 godina biti podeljena na dva dela, što nije učinio skoro nijdan epsikop, bio je episkop zadadno- evropski koji je bio zadužen i za Australiju i Novi Zeland, gde je posle njega "niklo" šest eparhija!Ostao je zapamćen kao najomiljeniji profesor Bogoslovije u Manastiru Krka svih vremena, čiji su đaci plakali, zajedno sa njim, "kao kiša", kada je stigao telegram da je izabran za vladiku i da će morati da ih napusti.

- Vladika Lavrentije se uvek raduje danu svog monašenja, na Svetu Angelinu, kojoj je posvetio hram u Voćnjaku, kod Loznice, a čestitke tim povodom dobio je sas vih strana, od vernika, sveštenika, monaha i vladika, do zvaničnika iz raznih institucija Srbije, velikih poštovalaca i celog sveta. -Svi oni znaju njegove reči da "nema šta bi zamenio za stvaranje sopstvene porodice, osim onog što je izabrao, pre 62 godine, a to je služba Bogu, rodu i svojoj otadžbini".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati