ZA CRKVU NE VAŽE PROTIVEPIDEMIOLOŠKE MERE: Kod Leskovca služili liturgiju, nadležni podneli prijavu

I. M.

10. 08. 2020. u 13:55

U HRAMU posvećenom Prepodobnoj mučenici Paraskevi – Rimljanki, u selu Rudaru kod Leskovca, minule subote je liturgiju služio episkop niški Arsenije u prisustvu velikog broja vernika i sasluženje niškog i leskovačkog sveštenstva.

ЗА ЦРКВУ НЕ ВАЖЕ ПРОТИВЕПИДЕМИОЛОШКЕ МЕРЕ: Код Лесковца служили литургију, надлежни поднели пријаву

Foto: Pravoslavna eparhija niška

To je učinjeno uprkos zabranama okupljanja i preporučenim protivepidemiološkim merama koje je doneo gradski Štab za vanredne situacije.

Ovo je prvi put da je vladika niški služio liturgiju u hramu koji važi za najstariji u leskovačkom kraju i to baš u danima velikog rizika za širenje opakog virusa od kojeg je, samo u poslednje dve nedelje, obolelo 140 ljudi, dok je na teritoriji Leskovca na snazi vanredna situacija punih mesec dana.

Nadležna inspekcija je ovo grubo kršenje propisa, od strane vladike, sveštenika i vernika, u vreme epidemije virusa prijavila leskovačkom Štabu za vanredne sutuacije čije su mere zapravo prekršene. One se odnose na obavezno nošenje zaštitnih maski i zabranu okupljanja većeg broja od pet ljudi, poštovanje distance od najmanje 1,5 metara kao i na zabranu održavanja bilo kakvih manifestacija i svečanosti u vreme trajanja vanredne situacije.

Ona je, u ponedeljak, produžena za još dve nedelje i trajaće do 24. avgusta, dok je ocenjeno da je epidemiološka situacija prešla iz nepovoljne u nesigurnu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

SVE ZA UREDNO DVORIŠTE, A I ČISTA KOLA: Pratimo ritam proleća