KORONA "PUNI" VLASINSKO JEZERO: Nažalost, retko ko od posetilaca poštuje preporučene mere zaštite

D. RISTIĆ

08. 08. 2020. u 10:35

VLASINSKO jezero je odavno jedna od najatraktivnijih turističkih destinacija juga Srbije, a tokom vanredne situacije zbog epidemije beleži - rekordnu posećenost.

КОРОНА ПУНИ ВЛАСИНСКО ЈЕЗЕРО: Нажалост, ретко ко од посетилаца поштује препоручене мере заштите

Foto D. Ristić

Nekoliko minulih sedmica, kada su se i vremenske prilike stabilizovale, turisti željni čiste prirode i podnošljive temperature napuštaju vrele gradove i masovnije posećuju ovaj biser, a prednjače Vranjanci, Surduličani, Leskovčani i Vlasotinčani.

Mada, nisu retki ni namernici iz Niša, Kruševca, Aleksinca i drugih gradova.

Tako je minulog vikenda zabeležena gužva kakvu redovni posetioci Vlasine, kažu, ne pamte u poslednjih 30 godina. Sa svih strana je mamio miris roštilja, a zvuci južnjačke trube mogli su da se čuju na gotovo svakom koraku. Proradio je i ringišpil, odasvud su pristigli i prodavci meda, suvenira, kokica, "šećerne vune"...

GUŽVA teško je naći i parking-mesto, Foto D. Ristić

S obzirom na to da su svi smeštajni kapaciteti uveliko bili popunjeni, ponovo se pokazalo da ovaj deo Srbije ima mnogo više potencijala nego što se koristi poslednjih godina. Mnogi posetioci su, zato, došli i na kampovanje, a na slobodan sto u kafeima i restoranima se čekalo i po čitav sat.

Istini za volju, tako je gotovo svakog leta, kada izletnici pohrle u ovu prirodnu oazu, a 2020. je karakteristična po tome što je pandemija mnoge sprečila da otputuju na letovanje u inostranstvo, pa su odlučili da čitav godišnji odmor provedu na pomalo zaboravljenim destinacijama u Srbiji.

Zabrinjava, međutim, to što se boravak na lpažama i u okolnim hladovinama shvata kao povod za totalnu razbibrigu, pa posetioci Vlasinskog jezera ne vode računa o merama prevencije. Iako stručnjaci upozoravaju na to da ovo - nipošto - nije trenutak za opuštanje, veliki deo turista na Vlasini ne koristi zaštitnu masku, a i fizička distanca baš ne odgovara preporukama struke.

Zato je, možda, predstojeći vikend idealna prilika da se situacija popravi...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja