SLABO POŠTOVANJE MERA U KRALJEVU: Pune bašte kafića, a više od 1.000 novih slučajeva virusa korona od 17. juna

G.Ć.

27. 07. 2020. u 12:57

U DRUGOM naletu Kovid 19 od 17. juna u Kraljevu je zvanično potvrđeno više od 1.000 novih slučajeva infekcije i čak 22 preminulih.

СЛАБО ПОШТОВАЊЕ МЕРА У КРАЉЕВУ: Пуне баште кафића, а више од 1.000 нових случајева вируса корона од 17. јуна

Foto: G. Šljivić

Ni ovi podaci, međutim, kao da nisu dovoljna opomena jednom broju neodrgovorniih Kraljevčana da poštuju epidemiološke mere i preporuke medicinskih stručnjaka u cilju sprečavanja širenja zaraze korona virusom.

Jedan od očiglednih primera ove konstatacije je u letnjim baštama kafića i drugih ugostiteljskih objekata u centru grada gde samo mali broj gostiju drži obavezanu socijalnu distancu i razmak od bar dva metra između stolova. To se najbolje videlo minulog vikenda, ali i u ponedeljak ujutro u vreme pauze za doručak u većini javnih preduzeća i ustanova.

- Iako su za stolom dve ili tri stolice, privuče se još toliko. Ima čak i sastavljanja stolova, a kada takve goste opomenem oni su u najvećem broju slučajeva drski i bezobrazni. Mi poštujemo sve propisane mere, ali se i trudimo da ne ulazimo u raspravu sa bahatim gostima – kaže konobar jednog popularnog kafića u strogom centru grada.

Odlukom Kriznog štaba rad letnjih bašti ugostiteljskih objekata najpre je ograničen do 20 sati, ali je potom produžen do 23. Ova odluka (o)prvdana je velikim padom prometa kafića koji bi mogao da dovede do zatvaranja lokala i otpuštanja radnika.

- Sve je to u redu, ali mere moraju da se poštuju, inače se virusa nikada nećemo rešiti – komentarišu dvojica starijih Kraljevčana dok na bezbednom rastojanju ispijaju jutarnju kafu u centru grada.

– I gosti i gazde se prave naivni, ovi prvi pod devizom „neće mene korona“ hoće da isteraju svoje, a ovim drugima je važno da im je bašta lokala puna. I tako sve dok ih inspekcija ne udari po džepu. A, neki se ni tada ne dozovu pameti…

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)

DODELJUJU I NAGRADU „ANDRIJA ČIKIĆ“: U Smederevu se održava takmičenje pijanista, jedno od priznanja posvećeno dečaku ubijenom u Ribnikaru