TUGUJE ČAČAK: Stefan je u Srbiju došao iz Amerike na pomen majke, a onda je umro od korone posle sahrane brata

V. Ilić

13. 07. 2020. u 16:24

ТУГУЈЕ ЧАЧАК: Стефан је у Србију дошао из Америке на помен мајке, а онда је умро од короне после сахране брата

Foto: Fejsbuk

STEFAN Đokić (26) mladić koji je u subotu preminuo od teške upale pluća izazvane korona virusom, i to posle deset dana od smrti njegovog rođenog brata Radoša (35), koji je umro od iste bolesti, biće sahranjen u utorak u 12 časova na groblju u Tavniku.

Na ovom groblju Stefanu je sahranjena majka A. Đ. pre šest meseci, kao i njegov brat, a otac Z. Đ. mu je takođe oboleo od kovida-19 i nalazi se u čačanskoj bolnici.

Stefan je, prema našim saznanjima, u junu došao u Čačak iz Amerike, gde je studirao, i to kako bi prisustvovao šestomesečnom pomenu njegovoj majci. Početkom jula, njegov otac i brat su oboleli od korona virusa, a on je prve simptome dobio dan nakon što je sahranio Radoša.

Kako smo saznali, otac Đokića se i dalje nalazi u čačanskoj bolnici, za sada je stabilno i nije na respiratoru.

Teško je podneo kada je čuo vest i za smrt drugog sina. Lekari su preduzeli sve što je bilo do njih kako bi lakše prebrodio taj šok – rekao nam je prijatelj Đokića.

Foto: Fejsbuk

Sve okolnosti pod kojima je umro Radoš bile su predmet istrage tročlane Komisije, koju je oformio dr Aleksandar Pajović, direktor čačanskog Doma zdravlja, a zbog prijave o neregularnosti prilikom njegovog lečenja. Komisiju su činili: dr Marina Milošević, dr Radiša Broćić i pravnik Aleksandra Lazarević. Oni su konstatovali da se Radoš prvi put javio lekaru 25. juna u popodnevnoj smeni, i da je pregled obavio dr Gordan Marković.

- Posle pregleda, pacijent je lečen pod dijagnozom J01 (akutno zapaljenje gornjih disajnih organa) dobio antibiotsku terapiju - “panklav” tablete tri puta po jednu. Drugi put se javio u kovid ambulantu Doma zdravlja u nedelju 28. juna, u popodnevnoj smeni.

Dežurni lekar dr Radomir Erić je nakon pregleda zbog povišene temperature koja je trejala nekoliko dana dao uput da se uradi serološki test na kovid. Radna dijagnoza R50 (groznica nepoznatog porekla) – navodi se u izveštaju Komisije, i dalje dodaje:

- Treća poseta je bila 29. juna, u ambulanti Preljini u prepodnevnoj smeni kod dr Mirjane Čvorović Divović, gde je doktorka u protokol evidentirala sledeće: Pre nekoliko dana bio na pregledu u Domu zdravlja, dobio antibiotik, i još jedna poseta lekaru u Domu zdravlja, pregledan, dobio uput za laboratoriju i testiranje. Dolazi, jer želi uput za laboratoriju i testiranje, pošto prethodni nije obavio, tegobe negira, somatski nalaz b.o. Data laboratorija i serološki test i da se javi sa nalazima. Dijagnoza: Z039 (posmatranje zbog sumnji na bolesti i stanja).

Foto: Fejsbuk

Komisija je nakon uvida u medicinsku dokumentaciju i protokol za pacijenta Radoša Đokića zaključila da su “ispoštovane sve dijagnostičko-terapijske procedure”.

Uvidom u protokole pacijenata u službi za laboratorijsku dijagnostiku Doma zdravlja (protokol za laboratorijske analize i protokol za serološko testiranje za kovid) utvrđeno je da pacijent Radoš Đokić nije protokolisan od 25.6. do 29.6.2020. godine. Komisija konstatuje da nije bilo stručne greške ni propusta u zbrinjavanju pacijenta Radoša Đokića na nivou primarne zdravstvene zaštite.

Prijatelji i kolege Radoša, koji je bio zaposlen kao komercijalista u diskontu pića u Čačku, međutim, i dalje tvrde da je bilo propusta u njegovom lečenju, posebno zbog toga što, kako navode, nije na vreme testiran, jer su mu više puta “govorili da testova nema”.

Tek nakon Radoševe smrti stigao je pozitivan rezultat PSR testa na korona virus. 

- Oni su bili divni momci. Pred njima je bio život. Umesto da slavimo njihove uspehe i lepe trenutke koje su bili na pragu da se dogode, mi ih sada oplakujemo – zaključili su prijatelji Đokića.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Grof

13.07.2020. 19:19

Ako sam dobro shvatio momka kome je brat umro od korone ste zbog upale pluca vratili kuci i dali mu antibiotike a test na kovid ste uradili nekoliko dana posle!