Kraj spomenika na mestu gde je poginuo Žikica Jovanović Španac: Umesto venaca, samo izgovori i jedna voštanica

T. P.

08. 07. 2020. u 08:27

SVE do ove godine, na nekadašnji Dan ustanka naroda Srbije, u selo Radanovci, gda je poginuo španski borac i narodni heroj Žikica Jovanović Španac, dolazili su bar predstavnici opštinske organizacije SUBNOR iz Kosjerića. Ali, u utorak se ni oni nisu pojavili, a - umesto venaca i cveća - kod spomenika je gorela voštanica koju je zapalio neko od meštana.

Крај споменика на месту где је погинуо Жикица Јовановић Шпанац: Уместо венаца, само изговори и једна воштаница

Foto: Privatna arhiva

U Kosjeriću su na Ivanjdan svi imali izgovor. Održavana je sednica opštinskog parlamenta, pa su važni ljudi iz vlasti morali da se bave uzrocima i štetama od poplava, te drugim temama, a samo je sekretar opštinske organizacije SUBNOR Zarija Popović bio tužan i - iskren.

- Učesnika narodnooslobodilačkog rata skoro da i nema među živima. Ostala je nekolicina nas koji još poštujemo njihov doprinos borbi protiv fašizma, ali zbog ove situacije, ni te starine nisu htele da rizikuju putovanje kolima u Radanovce. Kad se bude moglo, organizovaćemo uređenje ovog sponem-obeležja - kaže Popović.

A, sve do devedesetih godina prošlog veka, u Radanovačka brda kod Kosjerića, gde je 12. marta 1942. život izgubio čuveni Španac, dolazile su đačke ekskurzije, planinari, izviđači i delegacije boračkih organizacija. Od pre dve decenije, međutim, sve se promenilo - posle rehabilitacije dvojice srpskih žandarma, narednika Bogdana Lončara i kaplara Milenka Brakovića, u koje je Žikica pucao 7. jula 1941, u Beloj Crkvi kod Krupnja. I vandali su dvaput skrnavili spomen-obeležja, a "vešanje" i skidanje bronzane figure sa postolja su osujetili čobani. U memorijalnom kompleksu, koji obuhvata čak devet sela, kruži i verovanje da im je spomenik Jovanoviću doneo prokletstvo, zato što je na Ivanjdan "pucao u braću Srbe"...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

HUMANITARNI BAZAR U SMEDEREVU: Prodaja rukotvorina za pomoć bolesnim sugrađanima