Epidemiološko stanje na jugu Srbije: U Kliničkom centru Niš na virus korona pozitivne 74 osobe, petoro na respiratoru

Novosti onlajn/D. ALIHODžIĆ

02. 07. 2020. u 14:25

U protekla 24 sata u Klinički centar primljen je 31 pacijent, 86 pregledano a jedno lice je preminulo a trenutno se 74 obolelih. Ovi podaci mogli su se čuti na prvoj konferenciji za novinare koju je od početka epidemije organizovala Uprava ove ustanove.

Епидемиолошко стање на југу Србије: У Клиничком центру Ниш на вирус корона позитивне 74 особе, петоро на респиратору

Foto: D. Alihodžić

- Nova reorganizacija Kovid bolnica u Kliničkom centru podrazumeva da pacijenti koje pripmamo idu preko trijažno-prijemnog odeljenja Klinike za infektivne bolesti i u zavisnosti od kliničkog nalaza pacijenti se raspoređuju u tri kovid bolnice a to su Klinika za rehabilitaciju, Klinika za plućne bolesti i Klinika za infektivne bolesti - kazao je profesor dr Goran Stanojević, pomoćnik direktora Kliničkog centra Niš i dodao da se pacijenti sa lakšom kliničkom slikom odlaze kući koji su 14 dana u izolaciji.

Prema njegovim rečima, pacijenti sa srednje i teškom kliničkom slikom se primaju u kovid bolnice.

- Na respiratorima je pet osoba koje su u kritičnom stanju. Takođe, hospitalizovano je i petoro dece zbog sumnje, ali su negativni - naveo je Stanojević koji je pojasnio na koji način se sada zbrinjavaju i pacijenti koji nisu zaraženi koronom. - Urgentne pacijente primamo sve vreme trajanja epidemije, ali primamo i sve pacijente koji zahtevaju intervencije vezane za maligna obolenja. Primamo i građane kod kojih bi dalje odlaganje lečenja izazvalo komlikacije. U ovom momentu pomerene su samo procedure dobroćudnih obolenja, sve ostalo se tretira redovneo, operativno, i u 15 operativnih sala novog Kliničkog centra.

Dosta polemika i spekulacija u javnosti odnosi se na broj obolelih lekara. Saopšteno je da je trenutno obolelo 20, i to 13 lekara i sedam sestara. Ukupno je do sada bilo zaraženo i ozdravilo 129 zdravstvenih radnika.


 

Foto: D. Alihodžić

Tekst potpisa

- Poslednjih nedelju dana imamo jednu koleginicu koja je inficirana i nekoliko lekaraiz njenog tima su u kućnoj izolaciji. Uvedene su mere prevazilaženja ovakvog stanja, tako da trenutno imamo podršku četiri pulmologa iz Kliničkog centra, pet infektologa iz ostalih zdravstvenih centara i 18 specijalizanata, što uz naše lekare prevazilazi kadrovski kapacitet koji generalno imamo - naveo je direktor Infektivne klinike prof dr Miodrag Vrbić.

Ono što najvipe muči građane je testiranje koje je otežano poslednjih desetak dana. Dr Vladan Ćosić, zamenik generalnog direktora pojasnio je da serotoloških testova imaju više hiljada na lageru, a PSR testiranje radi Institut za javno zdravlje.

- Serološki i PSR testovi se ne isključuju već samo dopunjavaju. Testom PSR se direktno uzrokuje bris i direktno se dokazuje virus, a serološki test određuje antitela nakon 7 i 15 dana. Zaajedno kliniškom slikom i radiografijom se dolazi do konačne dijagnoze i jedno drugo ne isključuje niti može da zameni”, kazao je Ćosić.


REGION

U KOVID bolnicama u Vranju je 98, od toga 56 pozitivnih, u Surdulici 32 hospitalizovana, od toga 24 obolelih, dok je u Leskovcu 66 pacijenata. Šef Trijažnog odeljenja Klinike za infektivne bolesti dr Nikola Milenković kaže da je stanje pod kontrolom.

- Ono što za nas predstavlja problem je to što pokrivamo veliki broj pacijenata koji dolaze sa juga Srbije i jedino tu vrstu opterećenja ima Klinički centar Niš - kaže Milenković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu