STAKLO KAO PLATNO: Kreativci Paraćina pridružili se obeležavanju "Evropskih dana umetničkih zanata"

Зорана Рашић
Zorana Rašić

09. 04. 2024. u 09:00

U ATRIJUMU Biblioteke "Dr Vićentije Rakić" tridesetak učenika, najviše gimnazijalaca, prvi put su učestvovali u jedinstvenom obrazovno-kulturnom događaju kojim se Paraćin, kao jedini grad u Srbiji, pridružio obeležavanju "Evropskih dana umetničkih zanata". Ova manifestacija pod pokroviteljstvom "Svetskog saveta za zanate" organizuje se svake godine od 2. do 8. aprila sa ciljem da se inspirišu mladi da se umetničkim zanatima bave.

СТАКЛО КАО ПЛАТНО: Креативци Параћина придружили се обележавању Европских дана уметничких заната

Foto: Z. Rašić

Institut za kreativno preduzetnišvo, čija je predstavnica Hristina Mikić, inicirala da se jedna takva radionica održi u gradu koji baštini tradiciju "Srpske fabrike stakla" (SFS). Tako se nekoliko desetina učenika tokom dva sata upoznalo sa starim tehnikama ecovanja, koja se dosta koristila u 19. i 20. veku za ukrašavanje kraljevskih staklenih servisa i stakla iz aristokratskih kuća, i oslikavanja stakla. Saznali su takođe kako se danas te tehnike u staklarskoj industriji primenjuju, a bilo je priče i o razvoju dekorativnih tehnika u paraćinskom staklarstvu.

Sertifikat i knjiga na dar

PARAĆINSKA Biblioteka u ovoj eksperimentalnoj radionici učestvovala je kao suorganizator, ponudivši svoj atrijum kao idealan radionički prostor. Direktorka Biljana Drenovaković otkriva da je svaki učesnik, pored sertifikata da je pohađao radionicu "Umetnost na staklu", dobio na dar knjigu "Kreativno preduzetništvo i kulturno nasleđe".

Foto: Z. Rašić

- Srbija se preko inicijative našeg instituta "Laboratorija kreativnog stakla" pridružila ovoj manifestaciji koju je pokrenulo Ministarstvo kulture Francuske zajedno sa njihovim nacionalnim Institutom za umetničke zanate. Manifestacija je 2012. godine postala međunarodna, a mi smo sada dobili podršku da učestvujemo jer je staklo u Evropi veoma cenjeno - priča, za "Novosti", Hristina Mikić.

Dodaje da je sada prvi put uvežbavana tehnika oslikavanja sa drugačijim dezenima, baš onim koji su se nekada koristili u SFS, pa su zainteresovani gimnazijalci dobili priliku da razvijaju neke nove veštine. Radionicu je vodila master likovna umetnica Sara Masnikosa, koja već duže sarađuje sa Institutom za kreativno preduzetništvo i ima iskustva u radu sa decom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)