OBELEŽEN DAN GRADSKE BIBLIOTEKE I 176 GODINA BIBLIOTEČKE TRADICIJE U ČAČKU Disov rođendan u hramu knjige

V. ILIĆ

13. 03. 2024. u 15:59

BIBLIOTEKA "Vladislav Petković Dis" obeležila je svoj dan, ali i rođendan pisca čije ima i nosi, te 176 godina bibliotečke tradicije u gradu na Moravi.

ОБЕЛЕЖЕН ДАН ГРАДСКЕ БИБЛИОТЕКЕ И 176 ГОДИНА БИБЛИОТЕЧКЕ ТРАДИЦИЈЕ У ЧАЧКУ   Дисов рођендан у храму књиге

Foto: V. Ilić

- Pored toga, ponosni smo i na doprinos naše ustanove projektu nacionalne prestonice kulture, čiji je jedan od rezultata i Muzej poezije, otvoren prošlog maja. Istovremeno, ulagali smo u naš prostor: kako u gradu, tako i u četiri ogranka po selima, pa je lane okončano i renoviranje u Preljini. Važno je i što smo tokom prethodne godine, kroz kupovinu, zamenu i poklone, zanovili gotovo 10.000 knjiga i bezmalo 7.000 aktivnih članova sada na raspolaganju ima 178.000 naslova i više od 20.000 svezaka periodike - kaže direktor Ustanove, Bogdan Trifunović, nabrajajući još da su 2023. organizovali 147 programskih celina, te u okviru izdavačke delatnosti objavili sedam monografskih i dve serijske publikacije.

Podsećajući da se 21. marta završava projekat "Nacionalna prestonica kulture", pomoćnik gradonačelnika zadužen za društvene delatnosti, Miroslav Petković - u okviru nastojanja da se zadrži visok nivo kvaliteta - najavljuje da će lokalna samouprava klimatizovati Odeljenje za decu i mlade, te nabaviti profesionalnu rasvetu i nove zavese za binu Gradske biblioteke...

U okviru obeležavanja značajnih datuma, u Čačku je organizovana i izložba "Zvukom pisaće mašine", autorki Tanje Vuković i Irene Planinčić, koje su ovim povodom "oživele" staru napravu, nešto što se koristilo gotovo čitav 20. vek. I, na deset plakata, prikazali su istorijat "zvučni instrumenata", te podsetile na neke književnike koji nisu mogli da zamisle stvaranje bez pisaćih mašina. Posebna atrakcija bili su eksponati iz naših legata, pa su mnogi posetioci - posebno oni mlađi - i uživo mogli da vide danas gotovo zaboravljeno, nekadašnje čudo tehnike.

BONUS VIDEO -  DR Novosti: Kada treba početi sa anti-age rutinom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave