U ŠAPCU POSAO I - DRUGI DOM: U Opštoj bolnici "Dr Laza K. Lazarević" svaki treći mladi lekar došao je iz druge sredine

Владимир Митрић
Vladimir Mitrić

29. 01. 2024. u 11:29

DOK mnoge sredine u Srbiji imaju problem da privuku mlade lekare, u Šapcu ne samo da su lišeni tih briga, već mlađani Hipokratovi sledbenici sve radije dolaze u ovdašnju Opštu bolnicu "Dr Laza K. Lazarević".

У ШАПЦУ ПОСАО И - ДРУГИ ДОМ: У Општој болници Др Лаза К. Лазаревић сваки трећи млади лекар дошао је из друге средине

Foto:V.Mitrić

Jer samo lane zaposleno je 30 mladih lekara, pa ih pomenuta ustanova sada ukupno ima 191. Od novoprimljenih, pritom, svaki treći došao je iz nekog od drugih gradova ili okruga širom Srbije.

Jedna do njih je i dr Nataša Starčević, koja se u Šapcu - da leči Pocerce, Mačvane, ali i ljude iz okolnih mesta - obrela iz Kukujevaca kod Šida. I, kaže, ovde joj je ne samo posao, već i drugi dom!

- Po završetku Medicinskog fakulteta, 2020, zaposlila sam se u Dom zdravlja u Šidu i isprva radila u Prihvatnom centru za migrante. Tokom nedavne pandemije, preraspoređena sam najpre na vakcinalni punkt, pa u kovid-ambulantu, a onda i u Hitnu pomoć... Iako mi je to radno mesto bilo relativno blizu mestu stanovanja, budućnost sam videla u nekoj drugoj zdravstvenoj ustanovi - veli dr Starčević, priznajući da je lekarima na početku profesionalne karijere najprivlačnije da odu u Novi Sad ili u Beograd, odnosno u neki veći centar, jer veruju da su tamo veće šanse za afirmaciju i napredovanje.

Ona, međutim, o Novom Sadu uopšte nije razmišljala, a Beograd joj je bio gotovo uzgredna opcija. Više je, otkriva, mislila o tome koji joj se manji grad najviše sviđa. I, izbor je pao na Šabac, a kada je ovde objavljen konkurs, više nije imala bilo kakvu dilemu. Sada radi u Službi za prijem i zbrinjavanje urgentnih stanja.

Za ovu odluku, ističe, veoma joj je bila važna podrška porodice. Otac je u početku bio sumnjičav, ali Šid i nije toliko daleko od Šapca, pa su na kraju svi uvažili njenu želju. Podržali su je i da, u današnje vreme, sama zatraži raskid radnog odnosa u Šidu, a sada - posle srdačnog dočeka na koji je naišla u Šapcu, pomalo žali što se na ovakav potez nije odlučila i ranije...

- U ovdašnjoj bolnici odmah su me prihvatili, uslovi za rad su dobri, kolektiv je složan, pa odlično funkcionišemo. Najviše mi se svidelo što su stariji i iskusniji lekari u svakom trenutku na raspolaganju da nam razreše svaku nedoumicu. Čak i vole kada smo mi mlađi zainteresovani. Za lekare na početku karijere mnogo znači podrška koju dobijamo od rukovodstva, a u šabačkoj bolnici menadžment je bezrezervno uz nas - zaključuje dr Nataša Starčević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)