"VENAC" PATRON SRPSKE BAŠTINE: Jedini profesionalni nacionalni ansambl iz Prištine promoter igara i pesama sa KiM

Dragana ZEČEVIĆ

09. 01. 2024. u 08:46

ANSAMBL narodnih igara i pesama Kosova i Metohije "Venac" iz Prištine sa privremenim sedištem u Gračanici jedini profesionalni ansambl na Kosovu i Metohiji prepoznao je svoju ulogu i značaj u kulturnom životu pokrajine. Svesni da ih mesto u kome rade posebno "oblikuje" i obavezuje u misiji očuvanja i prezentacije nematerijalnog kulturnog nasleđa, iz ovog Ansambla sprovode misiju svedočenja da kulturna baština srpskog naroda na Kosovu i Metohiji nije samo deo istorijskog pamćenja, već da je ona aktuelna i "živa" i danas.

ВЕНАЦ ПАТРОН СРПСКЕ БАШТИНЕ: Једини професионални национални ансамбл из Приштине промотер игара и  песама са КиМ

D. Zečević

- Venac je u godini na izmaku završio jedan od svojih projekata postavljanja koreografija koje sadrže srpske narodne igre i pesme sa KiM, čime je značajno obogatio svoj repertoar. Na taj način smo postigli da se srpske igre i pesme sačuvaju od zaborava - ističe Snežana Jovanović, direktorka "Venca" koja naglašava da jedan od projekata predstavlja i koreodrama "700" posvećena jubileju sedam stotina godina manastira Gračanice.

Članstvo

KOLEKTIV Ansambla "Venac" broji više od stotinu profesionalnih članova u koje spadaju igrači narodne igre, muzičari, umetničko rukovodstvo ansambla, tehnički i opšti sektor, honorarni i stručni saradnici kao i administracija. Deo njihovog rada je i projekat "Venčeva škola folklora" gde okupljaju decu i podučavaju ih narodnim igrama i pesmama.

Projekat koji može biti okarakterisan kao mjuzikl narodne igre, urađen je u slavu manastira Gračanica i "Venac" planira da je igra do proslave sledećeg jubileja 800. godina manastira Gračanica.

- Pored projekta koreodrame, naš nacionalni ansambl objavio je i muzički album "700" zahvaljujući Ministarstvu kulture Republike Srbije - pojašnjava Jovanovićeva.

Opominjući da su zbog teške političke i bezbednosne situacije na Kosovu i Metohiji ugroženi srpski manastiri koje žele da prisvoje i proglase albanskim spomenicima, "Venac" je preuzeo i inicijativu u promovisanju manastira Srpske pravoslavne crkve koji se nalaze na listi Uneska.

- "Venac" želi da promoviše i materijalno kulturno nasleđe Kosova i Metohije, spomenike srpske duhovnosti i kulture, pa je zato snimljen video-zapis u manastirima Visoki Dečani, Pećkoj patrijaršiji, Gračanici i crkvi Bogorodice Ljeviške u Prizrenu - pojašnjava Jovanovićeva.

Nastavak projekta u 2024. podrazumevaće zvaničnu promociju virtuelnog filma "Srpsko kulturno nasleđe Kosova i Metohije" koju će "Venac" da organizuje zajedno sa Ministarstvom kulture, Eparhijom Raško-prizrenskoj i Fakultetom dramskih umetnosti, prvo u Gračanici a zatim u Beogradu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)