OBELEŽENA 105. GODIŠNJICA OSLOBOĐENJA NOVOG SADA U VELIKOM RATU: Sećanje na dan kada je u grad stigla sloboda

Z. GRUMIĆ

09. 11. 2023. u 15:42

DEVETI novembar 1918. godine, dan kada je u Novi Sad umarširala pobedonosna srpska vojska posle proboja Solunskog fronta i trijumfalnog pohoda za oslobođenje zemlje nakon četvorogodišnje okupacije u Prvom svetskom ratu, obeležen je tradicionalnim polaganjem venaca u porti Uspenske crkve.

ОБЕЛЕЖЕНА 105. ГОДИШЊИЦА ОСЛОБОЂЕЊА НОВОГ САДА У ВЕЛИКОМ РАТУ: Сећање на дан када је у град стигла слобода

Pres služba Grada Novog Sada

Kraj Spomen-krsta počast palim borcima odali su gradonačelnik Milan Đurić i predsednica Skupštine Grada Novog Sada Jelena Marinković Radomirović zajedno sa predstavnicima Saveza udruženja potomaka ratnika oslobodilačkih ratova Srbije od 1912. do 1920. godine, Vojske Srbije i Južnobačkog upravnog okruga.

Istakavši važnost obeležavanja datuma ulaska u Novi Sad jedinica srpske vojske koje je predvodio major Vojislav Bugarski, kada je došao kraj patnjama i stradanjima koje je rat doneo stanovništvu Srpske Atine, gradonačelnik Đurić je sugrađanima čestitao veliki praznik, 9. novembar.

- Na ovaj dan pre 105 godina stigla je sloboda u naš Novi Sad. Tada su dosanjani viševekovni snovi naših predaka. Tim čuvenim ulaskom majora Bugarskog u grad sa vojnicima oslobodiocima, koje su građani oduševljeno dočekali na ulicama, ispunjen je zavet predaka – istakao je Đurić i dodao da su ti pobedonosni događaji krunisani nekoliko dana kasnije, 25. novembra, odlukama Velike narodne skupštine u Novom Sadu, koja je proglasila prisajedinjenje Banata, Bačke i Baranje Kraljevini Srbiji. Dan ranije takvu odluku donela je za Srem i skupština održana u Rumi.

Gradonačelnik Đurić je okupljenima poručio da je i danas, kad su razni izazovi pred nama, važno da negujemo sabornost i čuvamo slobodu kako ne bismo izgubili sve ono što su nam u prethodnom veku omogućili naši preci.

Predsednik Saveza potomaka ratnika Srbije 1912-1920. Ivan Stratimirović je istakao važnost sećanja na slavne vojnike koji su položili svoje živote za otadžbinu.

- Zahvalan sam rukovodstvu Grada Novog Sada, kao i Pokrajine Vojvodine zato što poštuju naše pretke koji su, žrtvujući svoje živote, obezbedili nama da živimo u slobodnoj zemlji – rekao je Stratimirović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)