STARI ZANATI U “PEČATU“: U Paraćinu predstavljena prva fotomonografija Maje Stošić (FOTO)

Зорана Рашић
Zorana Rašić

03. 11. 2023. u 13:30

PRED brojnim ljubiteljima fotografije sinoć je u Kulturnom centru u Paraćinu predstavljena prva fotomonografija Maje Stošić, majstora fotografije i predsednice tamošnjeg FKK „Paraćin“.

СТАРИ ЗАНАТИ У “ПЕЧАТУ“: У Параћину представљена прва фотомонографија Маје Стошић (ФОТО)

Foto: Z. Rašić

Izdavač ovog reprezentativnog izdanja je Biblioteka „Dr Vićentije Rakić“, a sam naziv – „Pečat“ - simbolizuje završetak jednog ciklusa fotografisanja starih zanata, obrazložila je autorka predstavljajući medijima knjigu koja sadrži odabir ekskluzivnih fotografija zanata u izumiranju, nastalih tokom petnaestak godina njenog rada.

- Maja nas svojim fotografijama nepokolebljivo vraća na poziciju sa koje daje potpuno novu dimenziju tradcionalnoj temi u fotografiji, beležeći svojom snažnom umetničkom pojavom i čuvajući od zaborava poslednje prizore odlazećeg – napisao je o „Pečatu“ recenzent Dragan Ilić iz Zaječara, slikar po struci.

Zanimljivo je da je Maja Stošić (1975) turistički vodič po zanimanju i da su njene prve umetničke fotografije nastale dok je radila svoj posao u Crnog Gori. Član FKK „Paraćin“ i Foto saveza Srbije postala je 2004. godine sa prvim učešćem na kolektivnoj izložbi, od kada se i aktivno bavi fotografijom.

Za dvadesetak godina rada učestvovala je na 250 međunarodnih i domaćih grupnih izložbi, a FSS joj 2020. godine dodeljuje zvanje majstora fotografije kao prvoj ženi sa tim visokim zvanjem u Srbiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu