STRATEŠKI DO ZNAČAJNE UŠTEDE: U Vrnjačkoj Banji uručeni ugovori za energetsku sanaciju objekata od javnog značaja

G. ĆIROVIĆ

05. 10. 2023. u 13:43

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović uručila je u Vrnjačkoj Banji ugovore o finansiranju programa energetske sanacije objekata od javnog značaja u 21 lokalnoj samoupravi širom Srbije za šta je ukupno obezbeđeno 665 miliona dinara.

СТРАТЕШКИ ДО ЗНАЧАЈНЕ УШТЕДЕ: У Врњачкој Бањи уручени уговори за енергетску санацију објеката од јавног значаја

G.Šljivić

Mere energetske sanacije objekata od javnog značaja koje se finansiraju kroz Javni poziv obuhvataju zamenu prozora i vrata, unapređenje izolacije zgrada, zamenu kotlova efikasnijim i ugradnju toplotnih pumpi, solarnih kolektora za toplu vodu, modernizaciju javnog osvetljenja i ugradnju solarnih panela.

G.Šljivić

 

- Unapređenje energetske efikasnosti je strateški cilj države kako bismo ostvarili uštedu energije, smanjili troškove grejanja zimi i hlađenja leti, ali i umanjili negativne uticaje na životnu sredinu. Završetkom sanacije smanjićemo potrošnju energije od 30 do 50 odsto u zavisnosti od primenjenih mera - rekla je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović uručujući ugovore čelnicima i predstavnicima lokalnih samouprava.

G.Šljivić

Ministarka Dubravka Đedović Handanović

Nakon sprovedenog Javnog poziva, odobrena su sredstva za finansiranje projekata energetske sanacije osnovnih i srednjih škola, upravnih zgrada, vrtića, domova kulture, domova zdravlja, sportskih objekata, postrojenja za preradu vode i javnog osvetljenja u Bosilegradu, Valjevu, Vladičinom Hanu, Vrnjačkoj Banji, Gradskim opštinama Grocka i Savski venac, Despotovcu, Kraljevu, Kruševcu, Leskovcu, Nišu, Novom Pazaru, Novom Sadu, Pirotu, Rači, Raški, Svilajncu, Trsteniku, Ćićevcu, Ubu i Užicu.

G.Šljivić

Uručenje ugovora čelnicima lokalnih samouprava

- Učenici i nastavnici će dobiti bolje uslove za rad u školama, deca i vaspitači u vrtićima, a lekari i pacijenti u Domovima zdravlja. Sa ovim ulaganjima imaćemo javne objekte sa boljim uslovima za zaposlene i korisnike i istovremeno sa manjim troškovima za grejanje – naglasila je ministarka. - Projekati su deo slagalice kakvu Srbiju želimo da vidimo na kraju decenije, da proizvodimo više zelene energije, da smanjimo emisiju štetnih gasova za oko 40 odsto i značajno povećavamo energetsku efikasnost.

G.Šljivić

Uručenje ugovora čelnicima lokalnih samouprava

Prema njenim rečima, Ministarstvo rudarstva i energetike do sada je realizovalo osam Javnih poziva u okviru kojih je energetski sanirano 145 javnih objekata u isto toliko lokalnih samouprava. Vrednost radova je 2,7 milijardi dinara čime je ostvarena ušteda od oko 30 miliona kilovat sati godišnje što je, na primer, ekvivalent godišnjoj potrošnji toplane u „Trsteniku“, dok je ukupno smanjenje emisije ugljen-dioksida oko 12.500 tona godišnje.

PROJEKTI

NA osnovu projekata koji su „prošli“ na Javnom pozivu Ministarstva rudarstva i energetike, pored ostalog, odobrena su sredstva za sanaciju osnovne škole Vrnjačkoj Banji, za uređenje Doma zdravlja u Raški, Doma kulture u Vladičinom Hanu, vrtića u Leskovcu, u Kraljevu je planirana sanacija Mašinsko-tehničke škole, u Bosilegradu modernizacija javnog osvetljenja…

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SLAVIMO VELIKU SREDU: Šta ne sme da se radi i KO DANAS FARBA jaja