KORISTIĆE ISKUSTVO TEMIŠVARA: Zrenjanin kandidat za nacionalnu prestonicu kulture 2025. godine

Богољуб Грујић
Bogoljub Grujić

13. 09. 2023. u 16:28

GRAD Zrenjanin će se, tokom jeseni, kandidovati za titulu Nacionalne prestonice kulture Srbije 2025. godine, a u toj kandidaturi pomoći će mu iskustva ovogodišnje Evropske prestonice kulture, grada Temišvara, koji je posetila delegacija iz Zrenjanina.

КОРИСТИЋЕ ИСКУСТВО ТЕМИШВАРА: Зрењанин кандидат за националну престоницу културе 2025. године

grad Zrenjanin

Rumunsku delegaciju predvodile su Ramona Lacko, koordinator Evropske prestonice kulture Temišvara i Aleksandra Rigler, direktorka Centra za projekte Temišvar, dok su Zrenjanin predstavljali Snežana Vučurević, pomoćnik gradonačelnika, Vladimir Đurić, pomoćnik direktora Kulturnog centra Zrenjanina i Ana Budai, projekt menadžer Kancelarije za lokalno-ekonomski razvoj Gradske uprave.

Zanimljivo je da su Temišvar i Zrenjanin pre dvadeset godina potpisali sporazum o saradnji i postali bratski gradovi, a tačno drceniju unazad, gradonačelnici Temišvara, Pančeva i Zrenjanina potpisali su protokol o kulturnoj saradnji, kao rezultat projekta Kulturne politike kao alata za regionalni i društveni razvoj.

-  Danas smo stekli značajna iskustva u svetlu kandidature Temišvara za Evropsku prestonicu kulture, ali i predočili domaćinima želju za potpisivanjem novog protokola o saradnji, za naredni period - naglasila je Snežana Vučurević, pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina, uz napomenu da su domaćini podržali Zrenjanin u nastojanju da postane prestonica kulture Srbije.
Sastanak predstavnika dva grada koje spaja reka Begej, održan je u Turističkom centru grada Temišvara, u starom gradskom jezgru, posebno uređenom i za programe na Trgu ujedinjenja, gde se nalaze i velelepna Srpska saborna crkva, prestona crkva Eparhije temišvarske i najvažnije crkveno zdanje srpske zajednice u Rumuniji.
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO VUČIĆ NE POBEDI, SRBIJU ČEKAJU TEŠKI DANI PO SVIM PITANJIMA... Darko Miličić poslao važnu poruku o aktuelnoj političkoj situaciji (VIDEO)