BOLJA BRIGA I NEGA: Bačka Palanka dobija Dnevni boravak za decu i mlade sa smetnjama u razvoju

Lj.P.

16. 08. 2023. u 15:17

BAČKA Palanka će dobiti Dnevni boravak za decu i mlade sa smetnjama u razvoju, a u tu svrhu rekonstruisaće se i dograditi objekat MZ "Bratstvo", Raspisan je tender za radove vredne 71,6 miliona dinara, koji zajedno finansiraju opština Bačka Palanka sa 20 miliona dinara, a iz pokrajinskog budžeta će se izdvojiti 51,6 miliona dinara. Ove godine biće investirano 59.250.000 dinara, a preostalih 12.350.000 sledeće godine.

БОЉА БРИГА И НЕГА: Бачка Паланка добија Дневни боравак за децу и младе са сметњама у развоју

FOTO: Arhiva Novosti

- Objekat se u potpunosti renovira i dograđuje. Uklanja se stara lamperija, laminat, krov. Sanira se vlaga, postavlja izolacija u celom objektu – kaže Branislav Šušnica, predsednik opštine Bačka Palanka. - Gradi se nova krovna konstrukcija i postavlja krov, ugradiće se nove elektro, vodovodne i kanalizacione instalacije. U skladu sa standardima biće izgrađeni trpezarija, boravak i drugi sadržaji za boravak korisnika.

U celom objektu, kako dodaje, će biti postavljena antiklizna granitna keramika, rekonstruišu se toaleti i prolagođavaju potrebama korisnika, a uređuje se ajnfort. Ugrađuju rampe za osobe sa smetnjama u razvoju, novi aluminijumski prozori i vrata.

- Rok za podnošenje ponuda je 4. septembar - predočava Šušnica. - Izuzetno smo zahvalni Pokrajinskoj vladi što je podržala realizaciju ovog, za našu lokalnu zajednicu, vrlo važnog projekta.

Projekat Dnevnog boravka radi se u saradnji sa roditeljima i Društva za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama.

- Da bismo deci sa smetnjama u razvoju obezbedili najbolju brigu i negu objekat će biti prilagođen standardima koji najbolje odgovaraju potrebama korisnika. Mi smo još u decembru, prilikom pravljenja budžeta za ovu godinu, predvideli 10,5 miliona dinara za pružanje podrške svoj deci sa smetnjama u razvoju s teritorije naše opštine. Naš zadatak kao lokalne samouprave je da obezbedimo sve uslove koji će svakom detetu pružiti priliku da ostvari svoj puni potencijal - kaže Branislav Šušnica predsednik opštine.

U opštini Bačka Palanka očekuju da će radovi početi u zakonom predviđenim rokovima, kako bi deca i mladi do 26 godina sa teritorije ove opštine dobili prostor za boravak, igru, druženje i učenje.

Deci sa smetnjama u razvoju koja imaju prebivalište na teritoriji opštine, opština Bačka Palanka finansira uslugu ličnog pratioca do završetka srednje škole. Iz opštinskog budžeta se finansira i usluga lične pomoći kojom se deci sa posebnim potrebama pruža neposredna dodatna obrazovna podrška u vrtiću ili školi, a finansiraju se njihovi i putni troškovi pratilaca deci koja idu na dodatnu podršku defektologa i logopeda u OŠ „Heroj Pinki“ u Bačkoj Palanci. A u dogovoru sa roditeljima opština je za decu sa posebnim potrebama obezbedila prevoz do Srednje škole „Milan Petrović“ u Novom Sadu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)